ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Indonezia este criticată intens la nivel internaţional după ce a executat, marţi noapte, opt condamnați la moarte pentru trafic de droguri, printre care şi șapte străini.

Cei opt bărbați — doi australieni, un brazilian, patru nigerieni și un indonezian — au fost executați într-un complex penitenciar de pe o insulă, scrie presa locală.

Sfidând criticile internaționale și numeroasele apeluri la clemență, cei opt au fost împușcați de un pluton de execuție la scurt timp după miezul nopții (17.00 GMT marți). Conform presei italiene, intr-un gest fără precedent in relatiile diplomatice dintre cele două state, Australia și-a rechemat în țară ambasadorul la Jakarta „pentru consultații”.

Cu toate acestea, o filipineză a obținut o amânare în ultimul moment, după ce o persoană suspectată că a recrutat-o pentru a transporta droguri în Indonezia s-a predat autorităților din Filipine, au declarat canalul public Metro TV și ziarul Jakarta Post, citate de Agerpres.

Condamnat la moarte de asemenea pentru trafic de droguri, francezul Serge Atlaoui, 51 de ani, a fost scos în ultimul moment de pe această listă după o cerere de recurs. Dar parchetul general indonezian a reafirmat marți pentru AFP că în cazul respingerii procedurii administrative, el va fi executat singur și că autoritățile nu vor aștepta "foarte mult timp".

Toţi cei 8 condamnaţi au fost executați în complexul penitenciar din insula izolată Nusakambangan, accesibilă din orașul-port Cilacap, potrivit presei locale. Ei au fost împuşcaţi la scurt timp după ce și-au luat adio de la familii și după expirarea celor 72 de ore stabilite de Parchetul general pentru punerea în aplicare a sentinței.

Intransigent asupra aplicării pedepsei cu moartea pentru trafic de droguri, președintele indonezian, Joko Widodo, a ignorat anterior numeroasele apeluri la clemență și presiunea diplomatică internațională împotriva pedepsei capitale, care s-a intensificat până în ultimul moment.

Într-un comunicat comun publicat cu câteva ore înaintea execuției, UE, Franța și Australia au chemat Jakarta "să oprească execuțiile" și "să se gândească la impactul poziției Indoneziei în lume și la reputația ei internațională"