ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Conform ziarului ABC, îngrijirea copiilor în primele săptămâni de viață determină modificări în creierul tatălui. Generează apariția de noi neuroni și intensifică rețelele neuronale care ajută la înțelegerea nevoilor nou-născuților, scrie Agerpres.

Nașterea unui copil este una din cele mai mari provocări cu care se confruntă o persoană, lucru care duce la o modificare a creierului pentru a face față acestei provocări. S-a studiat deja cum se modifică creierul mamelor, care între altele înregistrează o creștere a materiei cenușii în ariile asociate îngrijirii copilului și activează rețelele legate de vigilență, plăcere și motivație, astfel încât noul născut să fie bine îngrijit. De asemenea, se creează noi neuroni în acea zona a creierului pentru a strânge legăturile cu bebelușul.

S-au făcut însă mai puține studii asupra schimbărilor care intervin în creierul tatălui, aflându-se astfel că a dedica timpul îngrijirii nou-născutului implică unele avantaje cognitive pentru bărbați. Asemeni creierului mamei, cel al tatălui experimentează o creștere a numărului de neuroni pentru a face față situației stresante, care este considerată pozitivă. Prin urmare, comportamentul tatălui se schimbă, iar el devine mai atent și mai plin de solicitudine.

Conform unui studiu realizat de Universitatea din Tel Aviv, pe un eșantion de 89 de familii care au avut primul copil, au fost remarcate modificări în creierul taților indiferent dacă a fost vorba de îngrijire parțială sau totală a copilului. Au fost măsurate și nivelurile de oxitocină, hormonul care intensifică legăturile între bebeluș și părinți. S-a aflat astfel că există o activare diferențiată în creierul ambilor părinți când aceștia îngrijesc de copil.

La mame s-a observat și o activare a structurilor mai primitive ale creierului, subcorticale, legate de procesarea emoțiilor, precum amigdala asociată maternității mamiferelor. Aceste structuri încep să se modifice încă din timpul sarcinii. La bărbații care îngrijeau parțial de copil s-a activat cortexul frontal și temporal, legat de interacțiunile sociale și de empatie.

S-a constatat însă că în familiile homoparentale, unde tatăl este principalul îngrijitor, în creierul bărbatului s-a activat amigdala, implicată în răspunsul emoțional, ca și în cazul mamelor.