ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România, "Elie Wiesel" (INSHR-EW), a a cerut instituțiilor statului să intervină asupra unor așa-zise manifestări legionare ce ar fi apărut la protestele împotriva proiectului minier de la Roșia Montană.

Alexandru Florian, directorul general al (INSHR-EW) s-a pronunțat asupra caracterului Mișcării Legionare, declarând că a fost "fascismul românesc", el identificând astfel de manifestări la protestele de la Roșia Montană.

Mai mult, Florian a dat și o definiție a democrației, explicând celor prezenți la seminarul de pregătire a formatorilor de profesori în istoria Holocaustului, că această "înseamnă nu orice tip de acţiune şi orice fel de mesaj".

Directorul INSHR-EW a catalogat drept anti-semite mesajele conform cărora "evreii americani ar fi interesați să exploateze aurul".

De-altfel, nici posibila poluare de la  Roșia Montană nu a scăpat analizei profesorului de științe politice, catalogând protestele drept  pentru "o așa zisă cauză nobilă".
Manifestările în stradă împotriva exploatării miniere de la Roşia Montană au reprezentat o oportunitate la Bucureşti, dar şi la Braşov, la acest sfârşit de săptămână, ca să iasă în stradă asociaţii, fundaţii care au în obiectul de activitate, în mod clar afirmat public, reactualizarea valorilor mişcării legionare. Mişcarea legionară, trebuie să ştie toată lumea, a fost fascismul românesc în perioada interbelică.

Duminică seară, la Bucureşti, mişcarea legionară a avut un banner şi a manifestat în Piaţa Universităţii, iar la Braşov au fost mesaje cu caracter antisemit legate de Roşia Montană, că evreii americani ar fi interesaţi să exploateze aurul. Sunt diverse situaţii când extremismul interbelic apare cu haine noi, cu mesaje, uneori, vechi, cu aceleaşi sloganuri, încercând să apere o aşa-zisă cauză nobilă. Cerem autorităţilor statului să intervină pentru ca astfel de manifestări legionare să nu mai aibă loc - Alexandru Florian, director INSHR-EW

Institutul Național pentru Studierea Holcaustului din România „Elie Wiesel” s-a înființat în 2005, fiind finanțată de la bugetul de stat.