ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un nou nume din lista persoanelor suspectate de crime politice în perioada comunistă va fi făcut public, marţi, de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), care va depune şi o sesizare penală la Parchetul General, informează Agerpres.

IICCMER organizează o conferinţă de presă în care va face public cel de-al cincilea nume din lista celor 35 de persoane suspectate de comiterea unor crime şi abuzuri politice în timpul regimului comunist.
"Este vorba despre unul dintre cei mai cunoscuţi şi cruzi ofiţeri din sistemul penitenciar comunist. Acesta a recurs la torturi şi pedepse brutale, fiind responsabil şi de aplicarea unui regim de detenţie care a dus la decesul a peste 200 de deţinuţi politici", se arată într-un comunicat al IICCMER, citat de Agerpres.

În luna aprilie 2013, IICCMER a anunţat că a identificat numeroase fapte cu posibile consecinţe de natură penală comise de 35 de angajaţi ai Direcţiei Generale a Penitenciarelor în urma exercitării funcţiilor în perioada 1950-1964.

Persoanele investigate au vârste cuprinse între 81 şi 99 de ani şi locuiesc pe teritoriul României. Totodată, IICCMER informa atunci că a intrat în posesia datelor de identificare, a numelor şi adreselor exacte ale persoanelor în cauză.

Cei patru a căror identitate a fost dezvăluită până în prezent de către ICCMER sunt Alexandru Vişinescu, fostului comandant al penitenciarului Râmnicu Sărat, col. (r) Ioan Ficior (85 de ani), fostului comandant al coloniei de muncă de la Periprava, lt.-maj. (r) Iuliu Sebestyen, decedat în octombrie 2013, locţiitor pentru pază şi regim (ianuarie 1954 - decembrie 1955) în Penitenciarul Gherla (Formaţiunea 0606) şi cpt. (r) Florian Cormoş, fost comandant al coloniei de muncă Cernavodă.