ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



O investiţie privată de aproximativ 35 de milioane de euro, finanţată parţial din fonduri europene, a fost demarată în staţiunea prahoveană Buşteni, aceasta vizând construirea unei staţii de cogenerare cu biomasă care va genera energie electrică pentru oraşul Buşteni şi energie verde termică şi electrică pentru persoanele fizice și juridice, informează Agerpres. Contractul de finanţare pentru acest proiect a fost semnat la data de 19 iulie 2013 de către Ministrul Energiei, Constantin Niţă, termenul de finalizare a lucrărilor fiind iulie 2015.
Odată cu implementarea proiectului 'Staţie de cogenerare cu biomasă lemnoasă pentru furnizare de căldură şi energie electrică' se vor crea aproximativ 140 de locuri de muncă în timpul construcţiei şi pe perioada exploatării. De asemenea, proiectul va contribui la obiectivele sursei de energie regenerabilă din România, va genera energie electrică pentru oraşul Buşteni şi energie verde termică şi electrică pentru domeniile industrial, comercial şi consumatori publici, va utiliza eficient activele forestiere ale regiunii Buşteni, va contribui la reîmpădurirea regiunii şi refacerea plantaţiilor pentru culturile energetice.

Cogenerarea reprezintă producția combinată de energie termică și mecanică, iar aceasta este utilizată în domenii variate: la antrenarea alternatoarelor, la producerea de electricitate, la producerea de abur sau de apă caldă, la dezvoltarea concomitentă de caldură și frig pentru trigenerare.

Avantajele acestor instalații de cogenerare sunt numeroase: au un randament superior centralelor electrice și de încălzire, considerate separat, întrucât se produc, în același timp, kilowați electrici și kilowati termici, astfel că se economisește energia primară cu 10%-20%. De asemenea, se reduc emisiile, prin înlocuirea gazului metan cu alți combustibili.

Potrivit documentului semnat anul trecut, obiectivele proiectului de cogenerare din Bușteni sunt:

1. Generare de “Energie verde” la scară comercială, sub formă de:
a) Putere electrică, pentru furnizare către rețeaua locală electrică și către imobilele viitorului proiect Zamora Golf, Ski and Holiday Resort;
b) Căldura pentru furnizare către consumatori locali și către imobilele incluse în proiect.

2. Utilizarea biomasei forestiere locale, rezultată din tăierea, rarefierea și curățarea forestieră.

3. Realizarea unui ansamblu de sere folosind facilitarea de a utiliza căldura reziduală și a gazelor de dioxid de carbon produse de CHP pentru cultivarea de legume și flori proaspete.

4. Elaborarea unui program de reîmpădurire și a creșterii culturilor energetice.

5. Crearea de locuri de muncă locale în colectarea de combustibil, pregătirea, transportul și procesul de aprovizionare a CHP, precum și în serele de legumicultură.