ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Patronul S.C Roman S.A, Ioan Neculaie, a dat în judecată Consiliul Local Braşov, pentru a primi înapoi suma de 80 de milioane de lei, valoarea impozitelor şi a taxelor locale pe care le-a plătit în perioada 2004-2012. Primarul Brașovului, George Scripcaru, s-a declarat revoltat de gestul omului de afaceri, în condițiile în care fabrica de camioane are datorii la bugetul local de 11,3 milioane de lei.
A tocmit un expert contabil care se dă expert, pentru că aşa ceva ar trebui să se încadreze la lipsă de bun simţ şi din punct de vedere procedural, dar şi din punct de vedere al solicitării acestuia care, în loc să procedeze corect aşa cum fac specialiştii să culeagă date, să ceară anumite documente de la părţi, a întocmit o expertiză pe baza căreia să obţină banii societatea Roman. Eu nu am fost informat, nu ni s-au solicitate date.

Este de domeniul absurdului să vii să ceri 80 de milioane de lei, pentru o firmă care trebuie să plătească taxe şi impozite la stat. Această firmă are datorii la bugetul local de 11,3 milioane de lei. Să vii să iei bani din taxele şi impozitele plătite de cetăţeni, de firme, de alte societăţi mai mici sau mai mari şi să îi dai la o altă firmă care nu produce nimic este revoltător. Este un document absurd, forţat. Cei 80 de milioane de lei reprezintă jumătate din bugetul local.

De asemenea, directorul Direcţiei Fiscale Braşov, Marian Voinescu, a afirmat că juriștii companiei Roman S.A. au interpretat diferit legea.
Ei consideră că sunt Parc Industrial şi nu trebuie să plătească taxe şi impozite, însă noi considerăm că trebuie să plătească. Nu negăm calitatea de parc industrial al S.C Roman S.A, ci interpretarea pe care o dau ei legislaţiei privind acordarea unor scutiri de taxe şi impozite către bugetul local. Este adevărat că parcurile industriale beneficiază de unele scutiri aprobate de Consiliul Local, dar cu respectarea unor criterii pe care Roman S.A nu le îndeplineşte.

În februarie 2012, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, i-a anulat lui Ioan Neculaie atât calitatea de acţionar majoritar al SC Pro Roman SA, societatea de administrare a parcului industrial, cât şi toate hotărârile AGA referitoare la majorarea capitalului social şi la transformarea acţiunilor din nominative în acţiuni la purtător. În răspuns, Neculaie a  cerut, printr-una dintre firmele sale, SC Prefa SA, insolvenţa SC Pro Roman SA, sub pretext că aceasta îi datorează 8.158.986 lei, pe care nu-i mai poate restitui din lipsă de resurse financiare.

Presa specula pe marginea faptului că este vorba despre un contract de împrumut încheiat în iulie 2007, prin care SC Prefa SA împrumuta SC Pro Roman SA cu suma de 6.244.800 lei până la data de 31 decembrie 2015, pentru realizarea unei măsuri din programul de restructurare a SC Roman SA, cu menţiunea expresă că restituirea banilor nu va putea fi cerută înainte de termenul stabilit. Ulterior, la această datorie s-au adăugat încă aproape 2 milioane de lei reprezentând o obligaţie de plată a SC Pro Roman SA către o altă firmă de-a lui Neculaie, SC Prescon SA, care, înainte de intrarea în faliment, a "pasat-o" la SC Prefa SA.

Același om de afaceri este urmprit penal de DNA pentru modul în care, la privatizarea fostei uzine de autocamioane Roman SA ca parc industrial, s-a autoîmproprietărit cu pachetul majoritar de 80% din acţiunile SC Pro Roman SA, în dauna Asociaţiei Pro Braşov, acţionarul majoritar iniţial.