ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În urma procentajului mare pe care l-a obținut candidatul ACL, Klauss Iohannis, în diaspora, acesta a cerut, sâmbătă, la Sibiu, printr-o conferință de presp, Ministerului Afacerilor Externe (MAE) să crească numărul secțiilor de votare din diaspora.

Librarie Online. Zilnic ultimele carti noi, promotii si reduceri. Carti pentru fiecare cu livrare din stoc.

Deasemenea, Iohannis a declarat, în cadrul acestei conferințe, că "Guvernul a minţit", prin faptul că numărul secțiilor de votare din diaspora nu putea fi suplimentat, încă din primul scrutin: "este o situaţie tristă că un candidat profită de funcţia publică pe care o are".

"Suntem în situaţia neaşteptată să constatăm că Guvernul ne-a minţit. Biroul Electoral Central a anunţat că Guvernul ar fi putut să mărească numărul secţiilor de votare din diaspora, dar nu a vrut. Lui Victor Ponta îi este frică de voturile românilor din diaspora, pentru că aceştia ştiu să facă diferenţa între mine şi el, un candidat care, inclusiv în calitatea de prim-ministru, a minţit", conform declarației candidatului ACL.

Mai mult, Iohannis a cerut verificarea tuturor CNP-urilor pentru a se asigura că nu au existat, pe liste, vot multiplu sau persoane decedate.
Candidatul ACL și-a exprimat solidaritatea cu „miile de oameni” despre care a declarat că a aflat că ies în stradă pentru a cere dreptul de a vota și le-a cerut, totodată, tuturor românilor să-şi folosească dreptul de vot.

"Îi chem pe toţi românii cu drept de vot să-l folosească, să iasă la vot şi să arate că ei îşi aleg preşedintele. Victor Ponta este un pericol pentru democraţia din România. În 16 noiembrie votăm pentru democraţie, pentru a ne apăra dreptul obţinut cu jertfă", a mai spus candidatul ACL

Ulterior, MAE a anunţat că se găsește "într-un proces de evaluare, privind atribuţiile ce îi revin în baza legii 370/2004 şi a hotărârilor BEC".
Ministrul de Externe,Titus Corlăţean a declarat că înființarea de noi secții de votare în diaspora necesită o procedură complex, care include solicitarea aprobării autorităţilor din statul care acreditează, dar şi chestiuni de ordin logistic, practic, personal, securizarea sediului.

"Nu putem bulversa oamenii cu câteva zile înainte de vot, din acest punct de vedere, dar printr-o mai bună organizare şi o utilizare la maximum a capacităţii logistice, evident va creşte numărului celor care doresc să voteze", a declarant ministrul de Externe, Titus Corlățean.