ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Jurnalistul Ion Cristoiu are o ipoteză în legătură cu ultimele evenimente din dosarul Microsoft, în care sunt implicate nume grele din politica românească.

[P] Razboiul sfarsitului lumii - Mario Vargas Llosa - comanda online

Reputatul ziarist se întreabă de ce pentru doi dintre oamenii importanţi din acest dosar DNA a dispus "scoaterea de sub urmărire penală". Faptul că despre acest lucru nu s-a vorbit prea mult în presă îi întăreşte lui Cristoiu suspiciunea. "Claudiu Florică și Dinu Pescariu au fost scoși de sub urmărire penală potrivit articolului 315 din Noul Cod de Procedură Penală", scrie Ion Cristoiu pe blogul său, şi apoi enumeră cazurile în care se poate face acest lucru:

1) Clasarea se dispune când:
a) nu se poate începe urmărirea penală întrucât nu sunt întrunite condițiile de fond şi forma esenţiale ale sesizării ori există unul dintre cazurile prevăzute la art. 16 alin. (1)
b) nu se poate pune în mişcare acţiunea penală sau această nu mai poate fi exercitată întrucât există unul dintre cazurile prevăzute la art. 16 alin. (1).
Articolul 16, aliniatul 1 se referă la cazurile în care „Acţiunea penală nu poate fi pusă în mişcare, iar când a fost pusă în mişcare nu mai poate fi exercitată”.

Examinând cauzele pentru care cineva poate fi scos de sub urmărire penală de către procurorul de caz, am exclus clasicele cauze gen fapta nu există, invocate și în vechiul Cod de procedură penală. Mi-a atras atenția cauza invocată la litera d, o noutate față de vechiul Cod:
d) există o cauza justificativă sau de neimputabilitate”.

Noul Cod penal definește cauza de neimputabilitate și cauza justificativă.

Am exclus cauza de neimputabilitate, pentru că ea se referă la situații imposibile în cazul celor doi. Articolele 23-30 care reglementează imputabilitatea vizează contrîngerea de a comite o faptă, eroarea etc.

Noutate în Codul penal, Cauzele justificative sunt definite prin articolele 20-22. Articolul 21, aliniatul 2, sună astfel:
„(2) Este de asemenea justificata fapta prevazuta de legea penala constand in indeplinirea unei obligatii impusa de autoritatea competenta, in forma prevazuta de lege, daca aceasta nu este in mod vadit ilegala.”

Articolul se încheie cu o întrebare: "S-au implicat Claudiu Florică și Dinu Pescariu în Afacerea Microsoft în virtutea unui ordin? Traian Băsescu a lăsat să se înțeleagă că respectivilor nu li se întîmplă nimic indiferent câte fapte de corupție comit, pentru că sunt pe o listă. E lista cu ofițeri acoperiți? Cred că da. Altfel DNA nu-și putea permite scandaloasa scoatere de sub urmărire penală exact a celor care au fost creierul Afacerii Microsoft".