ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Ion Iliescu a lansat sâmbătă, la Târgul de Carte Gaudeamus, cartea lui Mihail Gorbaciov, "Amintiri despre viaţa mea înainte şi după Perestroica", eveniment în cadrul căruia a negat din nou faptul că l-ar fi cunoscut pe ultimul preşedinte al URSS înainte de 1990. De asemenea, primul preşedinte al României după Revoluţia din decembrie 1989 a afirmat că Mihail Gorbaciov este o personalitate care a deschis un nou mod de a face politică.
Apariţia sa şi politica promovată de Gorbaciov la noi în ţară a avut ecourile ei. Regimul lui Ceauşescu devenea din ce în ce mai rigid şi apare brusc acest lider, deci de unde venea gerul în viaţa politică. Această carte este interesantă pentru că este cartea unei personalităţi care făcut istorie.

S-a creat o atitudine de respingere a lui, l-au făcut vinovat de prăbuşirea Uniunii Sovietice şi, pe de altă parte, mulţi cetăţeni mai văd o nostalgie. Şi pe Gorbaciov îl consideră vinovat de aceste răsturnări care au dus la schimbarea statutului Rusiei.

În opinia sa, Mihail Gorbaciov a fost şi un intelectual extrem de deschis dialogului, un om care gândea şi care a făcut eforturi să înnoiască, în condiţiile date, viaţa politică şi viaţa în general a Uniunii Sovietice, dar, "în ciuda  tuturor acestor aspecte", acesta nu mai este acum extrem de popular la ruşi.

La lansarea acestei cărţi a participat şi fostul premier ţărănist Victor Ciorbea, care a susţinut că românii trebuie să-i poarte "o anumită recunoştinţă" lui Mihail Gorbaciov.

În decembrie 2010, Şerban Papacostea susţinea, într-un articol din Revista 22, că Ion Iliescu a solicitat un ajutor economic consistent de la Rusia lui Gorbaciov în 1990, iar mesajul era unul în care România ar fi solicitat protecţia URSS.
Tradusă în termeni concreţi, solicitarea [regimului Iliescu de a sprijini economic România] preconiza restaurarea „protecţiei“ sovietice pentru un regim care se simţea ameninţat de „antisovieticii“ din ţară, care „acţionează peste tot, ajutaţi de anumite forţe din Vest“…. Întregul text al mesajului lui Ion Iliescu către Gorbaciov vibrează de dorinţa şi speranţa de a vedea URSS restabilită integral în poziţia de putere mondială, cu efecte benefice şi pentru puterea comuniştilor de la Bucureşti, travestiţi în democraţi pentru a face faţă exigenţelor momentului. Ca şi în trecutul mai îndepărtat şi mai apropiat, PCR-iştii de la Bucureşti ştiau şi acum că speranţa lor cea mai sigură este puterea URSS şi protecţia acordată de aceasta. Mai mult decât ceilalţi, Ion Iliescu era legat prin toate fibrele fiinţei sale de puterea cu care şi-a identificat aspiraţiile şi existenţa, în opoziţie cu interesele fundamentale ale poporului în mijlocul căruia s-a născut.