ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Iranul a avertizat miercuri, înainte de o reuniune a Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) de la Viena, că va declanşa un război al preţului petrolului pe piaţa mondială, avertizând organizaţia statelor producătoare de ţiţei că va creşte producţia chiar dacă preţul va scădea la 20 de dolari pe baril, informează Mediafax.

Ministrul iranian al Petrolului, Bijan Zangeneh, a declarat cu câteva minute înainte de începerea reuniunii cu uşile închise a OPECIranul va ajunge la o producţie de 4 milioane de barili pe zi "chiar dacă preţul petrolului va scădea la 20 de dolari pe baril".

Ameninţările din partea Teheranului vin pe fondul deciziei de miercuri a OPEC de a nu modifica plafonul de producţie al organizaţiei, de 30 de milioane de barili pe zi.

Pe de altă parte, Irakul a anunţat la rândul său intenţia de a creşte anul viitor livrările cu 1 milion de barili pe zi, la 4 milioane de barili pe zi.

OPEC extrage circa o treime din livrările mondiale de petrol şi, ca unică sursă de capacitate suplimentară de producţie, joacă un rol esenţial în stabilirea preţurilor. Creşterea producţiei în Iran şi Irak ar pune presiune asupra preţurilor şi ar determina OPEC să răspundă prin reducerea producţiei în alte ţări membre, deşi ambele state vor avea dificultăţi mari în atingerea obiectivelor ambiţioase.

Încurajat de acordul interimar cu marile puteri occidentale şi emergente, referitor la programul nuclear, Iranul a anunţat că vrea să majoreze producţia de la circa 2,8 milioane de barili pe zi la 4 milioane de barili, de anul viitor.

Cele mai mari presiuni de reducere a producţiei vor fi suportate de Arabia Saudită, cel mai mare exportator de petrol la nivel mondial şi liderul de facto al cartelului, care livrează peste 10 milioane de barili pe zi de ţiţei.

La jumătatea tranzacţiilor de luni, preţul petrolului era tranzacţionat la Londra în scădere cu 42 de cenţi, la 112.2 dolari pe baril.