ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Iranul a început joi un exercițiu naval în Golf, în care sunt implicate peste 100 de nave. Aplicația militară are loc cu doar câteva zile înainte de reactivarea sancțiunilor americane contra Teheranului, relevă AFP și Reuters. Exercițiul are loc într-o perioadă de tensiune crescută între Iran și Statele Unite, care s-au retras în mai din acordul internațional menit să împiedice Teheranul să se doteze cu arma nucleară. 

Căpitanul Bill Urban, purtător de cuvânt al Comandamentului militar american pentru Orientul Mijlociu, a confirmat într-un comunicat că Statele Unite sunt la curent cu o creștere a operațiunilor navale ale Iranului în Golf, strâmtoarea Ormuz și golful Oman. „Urmărim această situație îndeaproape și vom continua să conlucrăm cu partenerii noștri pentru a asigura libertatea navigației și libera circulație comercială în apele internaționale", a adăugat Urban, preluat de Agerpres. 

Oficiali ai SUA au acuzat în mai multe rânduri în ultimii ani marina iraniană și Corpul Gardienilor Revoluției că provoacă navele americane din Golf. În acest an nu a avut loc niciun incident, însă în ianuarie 2016, iranienii au reținut echipajele a două mici vase de patrulare americane, sub acuzația că au intrat în apele teritoriale. Cei zece marinari americani au fost eliberați 24 de ore mai târziu.