ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Germania pregătește un plan pentru a-și spori numărul efectivelor militare prin recrutarea cetățenilor străini din țările membre ale Uniunii Europene, potrivit Deutsche Welle. Ideea ar veni chiar de la Bundeswehr, insuficient dotată cu personal, iar Ministerul Apărării de la Berlin a confirmat că ia în calcul această idee. 

„Forțele noastre armate sunt în creștere. Pentru asta, avem nevoie de personal calificat”, a declarat pentru DPA purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării. Ideea are sprijinul coaliției de guvernare, însă social-democrații germani impun o condiție: acordarea cetățeniei germane celor care servesc armata țării. „Dacă cetățenii altor țări sunt acceptați, fără promisiunea obținerii unui pașaport german, Bundeswehr riscă să devină o armată mercenară”, a declarat Karl-Heinz Brunner, un membru SPD expert în domeniul apărării, relatează www.caleaeuropeana.ro. 

Planul apare în contextul în care, pe de-o parte, președintele american Donald Trump a criticat aspru Germania pentru slaba participare financiară în NATO, iar pe de alta, în Parlamentul European a fost aprobată de curând înființarea unui Fond European de Apărare. Fondul este finanțat cu cu 500 de milioane de euro pentru primul an, alte 13 miliarde de euro urmând să fie alocate din bugetul european între anii 2021-2027. Fondul este destinat „dezvoltării capacităților militare ale statelor membre și promovării independenței strategice a Uniunii Europene”.