ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Au trecut patru secole până când islandezii au decis că e momentul să abroge o lege controversată. Și care, din fericire, nu s-a mai aplicat niciodată în ultimele două secole. Islanda a interzis, începând de astăzi, uciderea bascilor. Omorârea străinilor era prevăzută în Constituție de o lege aflată în vigoare de 400 de ani, pe care nimeni nu s-a gândit să o abolească. Dar nici să o aplice.

Conform ziarului La Stampa, Codul Penal al Islandei a fost modificat în mare grabă în 1615, în urma unui incident. Atunci, mai mulți pescari de balene, care proveneau din Țara Bascilor, a ajuns la țărmul insulei din cauza condițiilor meteo nefavorabile de pe ocean. Fără să stea prea mult pe gânduri, islandezii au dat verdictul: nu erau naufragiați, ci invadatori. Iar guvernatorul de atunci, Ari Magnusson, a dat o sentință nemiloasă: cei 32 de oameni au fost condamnați la moarte. Acest episod tragic a fost considerat cel mai mare masacru din istoria Islandei.

Pentru ca acest masacru să aibă o acoperire legală, a fost decretată o lege care prevedea uciderea oricăror persoane străine, care ar fi venit din Golful Biscaya.

La patru secole de la acest incident, islandezii au decis să se împace cu trecutul și cu victimele de atunci, abolind legea absurdă și ”neconstituțională, având în vedere că orice crimă este interzisă în legea fundamentală”.