ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Parlamentul israelian a adoptat joi un proiect de lege care definește Israelul drept ''statul-națiune al poporului evreu'', relatează AFP. Textul votat intră în categoria legilor fundamentale care joacă rol de Constituție în Israel. 

Adoptată cu 62 de voturi „pentru” și 55 „împotrivă”, legea prevede că ebraica devine singura limbă oficială a Israelului, după ce araba avusese un statut identic, și afirmă că „dezvoltarea de așezări evreiești ține de interesul național și statul va lua măsuri pentru a încuraja, pentru a face să progreseze și să slujească acest interes”. 

Premierul israelian Benjamin Netanyahu și-a exprimat satisfacția în legătură cu acest vot. „Este un moment decisiv în istoria statului Israel care înscrie în marmură limba noastră, imnul nostru și drapelul nostru”, a declarat Natanyahu la finalul votului, relatează Agerpres.  

În precedenta versiune, proiectul de lege evoca posibilitatea înființării de localități rezervate exclusiv evreilor, în condițiile în care arabii reprezintă 17,5% din populația totală israeliană. Formularea suscitase critici din partea președintelui Reuvlen Rivlin, a procurorului general Avishai Mandelbit și a delegației Uniunii Europene în Israel, din cauza caracterului său considerat discriminatoriu. 

Noua formulare, mai vagă, a fost denunțată totuși de către opoziție, îndeosebi de către deputatul arab Ayman Odeh, care a fluturat în timpul dezbaterii un drapel negru la tribună pentru a marca „moartea democrației” în Israel.