ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Ministrul israelian al Apărării, Moshe Ya'alon, a avertizat vineri că relațiile în Orientul Mijlociu s-ar putea deteriora în cazul unei înțelegeri între Iran și marile puteri care nu ar avea drept consecință lichidarea programului nuclear al Teheranului. Joi, premierul Benjamin Netanyahu a susținut la Moscova că "Iranul nu va avea arma nucleară".
Considerăm că acordul care se află pe masa negocierilor este prost. Dacă va fi semnat, vor fi încă multe de făcut după aceea pentru a determina Iranul să se confrunte cu dilema: bomba sau supravieţuirea regimului.

Iranul vrea să se doteze cu o umbrelă nucleară pentru a-şi promova în lume activităţile teroriste, cum ar fi de exemplu să folosească bomba sa (radioactivă) împotriva diferitelor obiective din lumea occidentală. Este motivul pentru care într-un mod sau altul proiectul nuclear militar al Iranului trebuie oprit.

Acest comunicat a fost remis presei cam în același timp când şeful echipei de negociatori iranieni, Abbas Araghchi, anunța la Geneva că Republica Islamică şi marile puteri s-au apropiat de un acord privind controversatul program nuclear al Teheranului.

Pe de altă parte, dacă Benjamin Netanyahu s-a dus la Moscova pentru a-l convinge pe preşedintele Vladimir Putin sǎ nu semneze acordul cu Iranul, Franța a comunicat faptul că nu va semna decât o ”înțelegere fermă”. Astfel, numeroși analiști de politică externă nu au exclus nici faptul că Israelul amenință astfel că, dacă Iranul nu va fi forțat să-și închidă programul nuclear, Tel Avivul ar fi pregătit să-l stopeze prin forță armată, după ce ayatolahul Khamenei a susținut că ”statul evreu este sortit dispariției”.

Statele care insistă cel mai mult pentru un acord între Iran și marile puteri sunt SUA și Marea Britanie, în timp ce președintele francez François Hollande a afirmat că, "în ce priveşte dosarul nuclear iranian, aşteptǎm rǎspunsuri şi nu provocǎri". De menționat însă și că Franța insistă ferm ca Teheranul sǎ-şi închidǎ uzina nucleară de la Arak.