ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În zilele noastre, când aud cuvântul "machidon", majoritatea românilor se gândește la...Gheorghe Hagi sau Simona Halep. Din păcate, încă sunt mulți concetățeni de-ai noștri care-i consideră pe aromâni un fel de etnie conlocuitoare, o minoritate etnică separată de români.

[P] O istorie sincera a poporului român - comanda online

Această atitudine s-a transmis și guvernelor din ultimii 25 ani, demnitarii nefăcând mai nimic pentru conservarea identității acestor vechi români, astfel că ei nu au niciun fel de drepturi în Grecia, fiind considerați greci latinizați.

CITEȘTE ȘI Istoric: „Nu a existat niciodată un popor dac. E o aberație, o nebunie!” Cine a dat ORDINUL pentru inventarea poporului dac și de ce

Abordând acest subiect, istoricul Mircea Dogaru a spus că machidonii sunt cei mai vechi români.

"Etnogeneza poporului român, popor neolatin, a început în 221 î.e.n., începe deci cu mult înainte de Dacia lui Decebal, în momentul în care legiunile romane trec Adriatica și iau bucată-cu-bucată teritoriul trac sud-dunărean. Este o mare nenorocire căderea Macedoniei în 146 î.e.n. și legiunile ocupă acest teritoriu trac. De-acolo începe etnogeneza românilor. Machidonii de azi, cum le spunem noi,  aromânii, sunt primii români, sunt românii cei mai vechi. De-acolo începe ofensiva spre Nord. Până unde? Nu știu.La începutul celui de-al doilea război mondial, la izvoarele Nistrului se găsise deja un castru roman și zidul de apărare. De-acolo mergea până-n Ucraina istorică, dincolo de Bug, la Alexandrovka. Așa cum spun primele cronici rusești: calea lui Traian, valul lui Traian. Oare ce să caute taman în Nord?", a spus Dogaru la Estrada TV.