ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La 25 de ani de la evenimentele din decembrie, românii sunt încă sub efectul manipulărilor şi intoxicărilor de tot felul, astfel încât persistă încă foarte multe aspecte asupra cărora istoricii şi specialiştii s-au pronunţat foarte clar.

Elefant.ro:Livrare gratuita in 24 de ore! Orice produs

Unul din acestea este prezenţa celebrilor "turişti sovietici". Totul a plecat de la faptul că rapoartele statului român indicau pentru 1989 o creştere exponenţială a prezenţei cetăţenilor sovietici care vizitau România pe motive...turistice. Aceştia au acţionat în punctele fierbinţi ale evenimentelor, fiind remarcaţi de cei prezenţi.

Ultimul din istoricii care confirmă că serviciile secrete sovietice foloseau metoda "turiştilor" pentru a-şi pune în aplicare planurile este americanul Larry Watts. Acesta afirmă că metoda "turiştilor" era foarte folosită de către Moscova, aceştia apărând cu mai multe ocazii în ţările ex-sovietice.

Watts spune că: "noţiunea de „turişti“ sovietici nu a fost un basm absurd şi nici un mit fantastic inventat de Ceauşescu".

"Practica de a infiltra agenţi paramilitari şi clandestini în ţări străine în scopul unei violenţe vizate, subversiune, sabotaj şi terorism este ferm încorporată în practicile securităţii sovietice. Echipa de revoluţionari profesionişti pe care Moscova i-a trimis în Ungaria, în noiembrie 1918, a ajuns sub titlul de „asistenţă umanitară“, sub acoperirea „chirurgilor şi specialiştilor medicali militari“ ai Crucii Roşii (la fel cum s-a întâmplat cu o echipă trimisă în Polonia în aceeaşi perioadă.

KGB-ul, armata sovietică şi serviciile membre loiale blocului sovietic, toate au trimis agenţi clandestini sub acoperirea de „turişti“ în Cehoslovacia în 1968. Diferite tipuri de „turişti“ au împlinit diferite misiuni. Unii erau responsabili pentru operaţiunile de comando care au stabilit un cap de punte prin preluarea aeroportului Ruzyne din Praga.

În 1968 în Cehoslovacia provocatorii şi culegătorii de informaţii foloseau acoperirea de „turişti“ occidentali – deşi, ofiţerii KGB din operaţiunea PROGRESS apăreau ca „turişti“ şi „jurnalişti“ din Germania de Vest, Austria, Anglia, Elvetia Liban, si chiar Mexic. Între timp, sovieticii susţineau că agenţii vestici deghizaţi în „turişti“ invadau ţara.

Mai mult, Watts dezvăluie că momentul 1989 nu este singurul în care ţara noastră a fost vizată de "turismul" sovietic. Acelaşi lucru s-a petrecut în 1968.

În 1968 România a cunoscut un aflux neobişnuit de turişti din blocul sovietic, mulţi dintre ei trecând graniţa din Bulgaria – Bulgaria fiind cea mai puţin ameninţătoare dintre vecinii României din Pactul de la Varşovia. Aceşti „bulgari“ s-au strâns în jurul magazinelor în imediata vecinătate a Ministerului de Apărare, care a fost relocat ulterior în urma acestui incident. Aceasta a fost prima dată când s-a observat nevoia specifică a unor tineri cu vârste de serviciu militar, cu păr scurt, tunsori corespunzătoare, aflaţi într-o formă fizică foarte bună, să viziteze România în timpul crizei", a scris Watts în Adevărul.