ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul italian de interne, Matteo Salvini, a declarat marți război rețelelor mafiote care organizează munca la negru a muncitorilor agricoli străini în sudul țării, după ce 16 muncitori au murit în două accidente rutiere, relatează AFP. Șef al extremei drepte din Peninsulă, Salvini  a denunțat și concurența neloială a „importurilor forțate" de către Uniunea Europeană, dând asigurări că eforturile sale pentru oprirea imigrației clandestine vor duce la asanarea sistemului.
 
„Este o problemă cu mafia. În provincia Foggia, există o criminalitate mafiotă pe care intenționez s-o eradichez stradă cu stradă, sat cu sat, prin toate mijloacele legale", a declarat Salvini într-o conferință de presă la Foggia, relatează Agerpres.
 
În această regiune, mii de muncitori agricoli africani, dar și polonezi, bulgari sau români culeg toată vara roșii sub un soare arzător. Puțini dintre ei beneficiază de condiții de muncă și de plată cerute de lege și mulți sunt nevoiți să trăiască în locuri necorespunzătoare și să recurgă la intermediari, deseori mafioți, pentru a se deplasa la ferme. Sâmbătă și luni, două coliziuni între camioane cu roșii și furgonete care transportau muncitori agricoli s-au soldat cu 16 morți și patru răniți grav.
 
Salvini susține că „nu trebuie etichetată agricultura italiană ca fiind în afara legii pentru că unii folosesc mijloace mafiote pentru a se îmbogăți".
 
Ministrul a criticat de asemenea „concurența neloială" a unor produse pe care Uniunea Europeană le lasă să intre pe piața italiană: „Dacă Europa nu ne-ar obliga să ne aliniem la importurile forțate de tomate tunisiene, portocale marocane, orez din Myanmar, grâu canadian, agricultorii noștri ar avea mai puține probleme cu supraviețuirea”. Totodată, Salvini a ținut să sublinieze că rețelele mafiote beneficiază de „imigrația necontrolată (...), deoarece, dacă n-ar exista mii de oameni disperați pe care să-i exploateze, atunci lor le-ar fi fost mai greu să facă afaceri".
 
Salvini s-a declarat convins că fermitatea sa față de fluxul de migranți africani va da rezultate în cele din urmă și a anunțat că va ataca problema „importului de sclavi" europeni, cerând mai multă atenție și controale din partea omologilor săi bulgar și român.