ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mai puțin de o treime dintre copiii cu dizabilități din România frecventează învățământul de masă.

Cauzele sunt multiple: părinții dau vina pe unitățile de învățământ, iar școlile acuză familiile copiilor.

Psihologul Claudia Măciucă, de la DGASPC Dolj, spune că birocrația aduce părinții în situația de a renunța să-și mai înscrie copii la o școală, preferând să-i lase acasă, în izolare.
De multe ori, din lipsă de timp sau bani, părinţii nu reuşesc să întocmească documentele necesare, iar cel care are de suferit este copilul cu dizabilităţi. Alegerea şcolii este dificilă pentru părinte, care ar dori ca propriul copil să urmeze o şcoală publică, să primească sprijin din partea specialiştilor. Dacă nivelul de dezvoltare a copilului îi permite, acesta poate merge la o şcoală publică, urmând o curriculă adaptată nivelului său de dezvoltare şi beneficiind de ajutorul unui profesor itinerant, al unui logoped şi psiholog, acolo unde este cazul - Daniela Măciucă pentru Gazeta de Sud

De cealaltă parte, părinții spun că de multe ori, cadrele didactice refuză să lucreze cu copiii cu nevoi speciale. Luminița Sandu, vicepreședinte a Asociației Naționale pentru Copii și Adulți cu Autism din România dorește ca legea să permită părinților sau unor persoane specializate să-și însoțească copilul la școală, pentru o integrare mai ușoară.
Suntem departe de reintegrare, atâta timp cât mulţi dintre aceşti copii cu dizabilităţi nu au parte de programe de recuperare, terapii specifice de la vârste mici... Fără o terapie precoce, reintegrarea este imposibilă. Nu de puţine ori, am avut situaţii în care părinţii ne-au spus că învăţătoarea le-a recomandat să îşi retragă copilul de la şcoală. Aceste cadre didactice nu au pregătirea necesară să lucreze, de exemplu, cu copii cu diverse tipuri de autism - Luminița Sandu, vicepreședinte ANCAAR, filiala Craiova, pentru Gazeta de Sud.