ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Țările din Balcani au furnizat sute de voluntari care s-au alăturat grupării teroriste Statul Islamic ce luptă în Irak și Siria, susține un raport recent  CIA, citat de presa balcanică. Țările balcanice pepiniere pentru jihadiști ocupă astfel locul doi, după Iordania, Arabia Saudită și Tunisia. Principalul motiv ar fi stagnarea economică generalizată care a făcut ca regiunea să fie un teren propice de recrutare pentru jihadişti, avertizează agenția France Presse, preluată de site-ul italian L Espresso.

În țările fostei Republici Iugoslavia, ale căror economii  au fost distruse de conflictele sângeroase din anii 1990, precum și în Albania, trăiesc peste cinci milioane de musulmani

În Kosovo, regiune care și-a proclamat independența acum patru ani, criza politică și corupția le-au distrus tinerilor orice speranță de viitor. ”Un factor foarte important este absenţa de oportunităţi economice pentru tinerii din Kosovo, ceea ce lasă porţile deschise pentru misiuni de îndoctrinare la care recurg grupuri obscure'', susține Blerim Latifi, specialist în probleme religioase de la Universitatea din Pristina.

Jurnalistul Visar Duriqi atrage atenția că îndoctrinarea şi recrutarea de voluntari vizează păturile cele mai sărace ale populaţiei şi, mai ales, pe liceeni.

''Imami radicali, care adesea şi-au făcut studiile în ţări arabe, sunt însărcinaţi cu această misiune şi aceasta este finanţată din străinătate. Ţintele preferate sunt liceeni fără perspective, care, acceptând fanatismul, speră să-şi amelioreze condiţia socială'', a declarat Duriqi.