ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Kievul cunoaşte planurile Rusiei de a opri livrările de gaze naturale către Europa în această iarnă, a declarat miercuri premierul ucrainean Arseni Iațeniuc, afirmație care va tensiona și mai mult relațiile dintre Occident și Rusia.

"Situaţia din sectorul energetic ucrainean este dificilă. Iar noi cunoaştem planurile Rusiei de a bloca livrările de gaz chiar şi către ţări din Uniunea Europeană în această iarnă", a afirmat el cu ocazia unei reuniuni guvernamentale, transmite site-ul Moscow Times.

Anul trecut, jumătate dintre exporturile de gaze naturale ruseşti către UE au tranzitat Ucraina.

Iaţeniuk avertiza săptămâna trecută că în Ucraina va urma o "iarnă lungă şi rece", referindu-se la problemele energetice, și că ţara sa mai are nevoie de alte 5 miliarde de metri cubi de gaz rusesc. În plus, Ucraina putea fi nevoită chiar să importe cărbune din cauza impactului conflictului asupra regiunilor sale industriale estice.

Rusia, care a furnizat aproximativ jumătate din cantitatea de gaz folosită de Ucraina anul trecut, a redus livrările, la 16 iunie, pe fondul unei dispute legate de preţuri şi ca urmare a anexării Crimeii de către Moscova.

Întrebat într-un interviu televizat dacă, în opinia sa, Ucraina ar putea supravieţui fără gazul rusesc, Iaţeniuk a răspuns: "Nu (...) Situaţia din timpul iernii va fi foarte dificilă".

Comentariile premierului ucrainean vin după ce, marți, directorul Agenţiei Internaţionale a Energiei (AIE), Maria van der Hoeven, afrima că Europa va rămâne mult timp de acum înainte ”ostatică” gazului rusesc, având opţiuni limitate pentru a găsi alte surse de aprovizionare cu gaze naturale în afară de Rusia.

Aproximativ o treime din totalul gazelor consumate de Europa vine din Rusia, iar o cincime din Norvegia. Alte surse sunt Olanda şi Marea Britanie.

Conflcitele ruso-ucrainene au generat așa numitele ”războaie ale gazelor” , în 2006 și 2009, când disputele privind facturile neachitate ale Kievului către Moscova au dus la întreruperi ale exporturilor de gaze spre vestul Europei.