Președintele Klaus Iohannis a trimis Curții Constituționale a României o sesizare de neconstituționalitate asupra Legii privind înființarea Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții – SA, precum și pentru modificarea unor acte normative. Președintele susține că o astfel de decizie trebuie realizată printr-un act al administrației centrale, nu printr-o lege adoptată de Parlament. Klaus Iohannis se prevalează și de faptul că un astfel de Fond nu are sprijinul Uniunii Europene și al Eurostat.
 
În sesizarea făcută, șeful statului mai acuză faptul că legea ar încălca mai multe prevederi din Constituție, respectiv: art. 1 alin. (4) și (5), art. 16 alin.(1), și art. 61 alin. (1), 135 alin. (1) și alin. (2) lit. a), b), d) și g), ale art. 136 alin. (3) și (4), art. 138 alin. (1) și (2), ale art. 140 alin. (1) din Constituție precum și ale art. 147 alin. (4) din Constituție.

Laboratorul ImunoMedica

 
În replică, reprezentanții PSD susțin că președintele a făcut o strategie din sesizarea CCR și că toate proiectele sunt atacate, indiferent dacă sunt bune sau nu. Legea privind înființarea Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții – S.A., precum și pentru modificarea unor acte normative fusese transmisă de către Parlament Președintelui României, în vederea promulgării, pe 16 iunie 2018.