ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mai multe organizații neguveramentale cer partidelor, ICCJ, Avocatului Poporului și președintelui Klaus Iohannis să trimită la Curtea Constituțională legea securității cibernetice, adoptată recent și supranumită "legea Big Brother 3", considerând-o neconstituțională.

Livrare gratuita in 24 de ore! Orice produs

Apelul celor 13 ONG-uri a fost publicat pe site-ul Centrului pentru Jurnalism Independent. Semnatarii lui reamintesc că "legea a fost adoptată fără nicio dezbatere în Camera Deputaților, iar Senatul a ignorat orice punct de vedere venit din partea societății civile".

Președintelui Klaus Iohannis, care poate respinge promulgarea legii, i se solicită ca din prima zi de mandat să facă astfel "dovada atașamentului său față de respectarea drepturilor omului în România".

ONG-urile semnatare ale apelului au adresat scrisori oficiale tuturor institutiilor mentionate anterior.

Principalele critici aduse la adresa legii securității cibernetice sunt accesul la datele informatice "într-un mod extrem de vag pentru foarte multe instituții", faptul că legea "se aplică tuturor persoanelor de drept public și privat", precum și faptul că "legea acordă SRI competențe principale în domeniul securității cibernetice".

Printre semnatarii apelului se numără Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România - Comitetul Helsinki (APADOR-CH), Ioana Avădani, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), Ștefan Candea, Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație (CRJI), și Toma Pătrașcu, Asociația Secular Umanistă din România (ASUR).