ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) a Parlamentului European a recomandat luni activarea procedurii articolului 7 al Tratatului Uniunii Europene împotriva Ungariei, pentru încălcarea valorilor fundamentale ale UE sub guvernarea lui Viktor Orban. Raportul LIBE a fost adoptat după ce parlamentul de la Budapesta a votat, săptămâna trecută, un pachet de legi antiimigrație.

Documentul, care se bazează pe opiniile unor experți și reprezentanți ai unor instituții europene și naționale, arată că acțiunile guvernului Orban ar fi condus la o deteriorare în ceea ce privește statul de drept, democrația și drepturile fundamentale. Raportul privind situația statului de drept în Ungaria, adoptat cu 37 de voturi pentru și 19 împotrivă, cheamă statele membre să deschidă o procedură disciplinară împotriva acestui stat, constatând "un risc clar de încălcare gravă a valorilor Uniunii Europene". Plenul Parlamentului European va supune la vot pe 12 septembrie inițierea procedurii legale care ar putea priva Ungaria de dreptul de vot în Consiliul European. 

În replică, Viktor Orban a susținut după votul LIBE că este vorba despre un "raport Soros", ce are ca scop să facă presiuni pentru ca Ungaria să-și schimbe poziția față de migrație, notează MTI. "Cu toate acestea, de vreme ce alegătorii ungari au luat deja o decizie pe această temă, nu a rămas nimic de discutat", a afirmat premierul în fața presei, referindu-se la victoria în alegerile din aprilie a partidului său. Orban a ținut să sublinieze că raportul a fost pregătit de eurodeputata Verzilor Judith Sargentini, care face parte din echipa miliardarului american George Soros.