ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ActiveNews vă ține la curent cu situația din Kiev, unde, după patru zile de vărsări de sânge, atmosfera este în continuare extrem de tensionată.

Revolta din capitala Ucrainei, Kiev, este departe de sfârşit, deşi preşedintele Viktor Ianukovici a fost demis de către Parlament iar fostul premier, Iulia Timosenko, a fost eliberată din închisoare.


UPDATE 19.00


Oleksandr Turcinov, președintele interimar al Ucrainei, a tras astăzi un semnal de alarmă în ceea ce privește probabilitatea unui colaps financiar.

Vladimir Putin și Angela Merkel au stabilit , în cursul unei convorbiri telefonice, necesitatea apărării integrității teritoriale a Ucrainei. 

Până marți la Kiev se va forma un guvern de uniune națională.

UPDATE 15.06 Uniunea Europeană anunţă că este gata să încheie un acord comercial cu Ucraina.

UPDATE 14.20 Iulia Timoşenko nu este sprijinită de forţele politice pentru ocuparea funcţiei de premier.

UPDATE 13.51 Raisa Bohatyriova a fost destituită din funcţia de Ministru al Sănătăţii.

UPDATE 13.07 Ministrul de Externe al Ucrainei, Leonid Kozhara, a fost eliberat din funcţie ca urmare a unei rezoluţii adoptată de Parlament.

UPDATE 12.47 Preşedintele Parlamentului din Ucraina, Oleksandr Turcinov, a fost numit preşedinte interimar, în locul demisului Ianukovici.

UPDATE 12.17 Monumentul soldaţilor sovietici din oraşul Lviv a fost demolat.

UPDATE 11.10 Parlamentul s-a reunit într-o nouă şedinţă duminică, urmând a alege un nou premier.

23 februarie UPDATE 10.00 Opoziţia parlamentară va propune duminică scoaterea în afara legii a Partidului Regiunilor, al lui Viktor Ianukovici, şi a Partidului Comunist.

[divider]

UPDATE 22.40 Viktor Ianukovici a încercat să fugă din ţară la bordul unui avion. Aparatul nu a primit permisiunea de a decola de pe aeroportul din Doneţk.

UPDATE 22.02 Iulia Timoşenko le cere protestatarilor să continue manifestările: "Nu trebuie să părăsiţi Maidanul pentru că nu avem nicio garanţie. Dacă cineva vă va spune că v-aţi atins obiectivul să nu-l credeţi. Suntem un popor care nu a fost stăpânit, care nu a stat în genunchi."

UPDATE 21.22 Activiştii care au ieşit în stradă în Harkov au decis că statuia care îl înfăţişează pe Lenin trebuie să dispară din oraş. În acelaşi timp, se vorbeşte tot mai mult despre organizarea unor alegeri locale anticipate.

UPDATE 21.07 Ministerul Sănătăţii din Ucraina a anunţat că 82 de persoane au murit în timpul revoltelor din Kiev iar alte 622 au fost rănite, 405 dintre acestea având nevoie de internare în spitale.

UPDATE 20.37 Presa din Ucraina anunţă că Viktor Ianukovici a reuşit să fugă în Rusia.

UPDATE 18.15 Iulia Timosenko a fost eliberată! Fostul premier a părăsit spitalul din Harkov în care era deţinută şi se îndreaptă spre Kiev.

UPDATE 17.25 Parlamentul din Ucraina a adoptat o rezoluţie privind demiterea preşedintelui Ianukovici. Alegerile anticipate vor avea loc în data de 25 mai.

UPDATE 16.15 Preşedintele Ianukovici nu îşi dă demisia, potrivit unui anunţ făcut chiar de către el în cursul zilei de sâmbătă.

UPDATE 16.00 Avionul președintelui Victor Ianukovici a fost descoperit pe pista uzinei de avioane din Harcov. Conform Gordonua.com  oficialul este păzit de miliția din Harcov care așteaptă garanții pentru a treace de partea protestatarilor.

Deputații regiunilor din sud-est ale Ucrainei, Sevastopol și cei ai Crimeii au adoptat la Harcov, o rezoluție ce prevede preluarea puterii în aceste zone. Protestatarii au înconjurat clădirea unde se desfășoară lucrările.

UPDATE 15.00 Președintele Victor Ianukovici a declarat că în Ucraina se desfășoară o lovitură de stat șinu își va da demisia. Rada Supremă a hotărât începerea procedurii de demitere a președintelui.

Protestatarii au prezentat mai multe documente care ar fi fost recuperate din râul Nipru după ce au fost aruncate din reședința prezidențială "Mejigorie".
Purtătoarea de cuvânt Natalia Lîsova declarat pentru Associated Press că Iulia Timoșenco a fost eliberată însă reprezentanții guvernamentali neagă acest lucru.

UPDATE 11.35 Preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, a părăsit Kievul, a afirmat sâmbătă Vitali Kliciko în faţa  parlamentarilor. Se pare că manifestanţii se află la aproximativ 50 de metri de intrarea în sediul preşedinţiei, din centrul Kievului. "Cerem alegeri prezidenţiale anticipate până la 25 mai", a spus Vitali Kliciko.

Tot sâmbătă, preşedintele Parlamentului de la Kiev a demisionat.

UPDATE 23:55 Presa din Ucraina anunţă că Viktor Ianukovici a plecat din Kiev, acesta aflându-se acum la Harkov.

UPDATE 23:45 Protestatarii refuză armistiţiul. Ei i-au cerut preşedintelui Viktor Ianukovici să demisioneze, în caz contrar amenintând cu un atac armat.

UPDATE 23:05 Extremiştii din rândul protestatarilor anunţă că revolta continuă. EuroMaidanul este în continuare ocupat şi va rămâne aşa şi în această noapte.

UPDATE 22:35 Vitali Klitschko a fost huiduit de protestatarii din Kiev.

UPDATE 20:35 Fostul premier ucrainean Iulia Timoșenko ar putea fi eliberat din închisoare, după ce Parlamentul a votat un amendament al codului penal privind amnistierea.

UPDATE 20:30 Rusia nu a semnat acordul de la Kiev, prin intermediul căruia se pune capăt violenţelor, însă anunţă prin intermediul Ministerului de Externe că susţine ideea de a găsi un compromis.

UPDATE 19:00 Câteva zeci de bucureşteni şi-au manifestat solidaritatea faţă de locuitorii Ucrainei printr-un marş.

UPDATE 17:00 Rada Supremă a votat încetarea imediată a persecuției protestatarilor și revenirea la Constituția din 2004 prin care sunt reduse prerogativele lui Viktor Ianukovici. În zona centrală a Kievului sunt în continuare peste 50.000 de oameni.

Moscova a anuțat blocarea ajutorului financiar pentru Ucraina, anunță agenția ”Vocea Rusiei”.

În mai multe localități ucrainene au fost distruse statuile lui V.I. Lenin.

UPDATE 16:20 Partidul Comuniștilor de la Chișinău și-a exprimat susținerea pentru Viktor Ianukovici și a dat vina pe Uniunea Europeană pentru escaladarea violențelor de la Kiev, prin vocile lui Igor Dodon, și Mark Tkaciuk. Pe de altă parte, vicepreședintele parlamentului moldovean, Andrian Candu, a anunțat ca va solicita la Bruxelles interzicerea accesului liderului PCRM, Vladimir Voronin, în Europa.

UPDATE 16:10 Președintele Franței, Francois Hollande, a dat vina pe regimul Ianukovici pentru incidentele sângeroase de la Kiev.

Potrivit ministrul de Interne, Vitali Zaharcenko, 80 de oameni au decedat de la agravarea incidentelor, dintre care 13 polițiști.

Înregistrările video apărute pe internet evidențiază escaladarea violențelor de partea ambelor părți, a jandarmilor ”Berkut”  susținuți de grupurile de civili simpatizanți ”titușki”, pe de altă parte a protestatarilor.

http://youtu.be/jOfFDxt-m_g

http://youtu.be/fboc_-QfB1k

UPDATE 15:58 Unul dintre liderii opoziţiei ucrainene, Vitali Kliciko, a anunțat că opoziţia va semna un acord cu preşedintele Viktor Ianukovici, pentru a pune capăt violenţelor sângeroase de la Kiev, dar nu înainte de a se consulta cu demonstranţii.

UPDATE 15:55  Preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici a anunţat vineri alegeri prezidenţiale anticipate, o reformă constituţională şi formarea unui guvern de uniune naţională.

UPDATE 14:00 Reprezentanții miliției din Lvov au anunțat că nu îl mai consideră președinte pe Ianukovici, conform Timpul.md.

Primarul Kievului a demisionat din Partidul Regiunilor aflat la guvernare, titrează Mediafax.

Mai mulți deputați și funcționari de stat părăsesc în bloc partidul lui Ianukovici. Deputații din partidul UDAR și Partidul Patria (din care face parte fostul premier ucrainean Iulia Timoşenko) își afirmă dispoziția de a realiza o majoritate parlamentară.

Protestatarii din Kiev cer demisia imediată a președintelui Ianukovici. Forțele de ordine părăsesc linia de apărare din fața Radei Supreme.

UPDATE 13:00 Conform MAI din Ucraina, protestatarii au eliberat toţi jandarmii luați prizonieri în cursul zilei de ieri.

În momentul de față în centrul Kievului s-au strâns peste 50.000 de oameni.

Primarul orașului Lvov Andrei Sadovîi a decretat doliu în următoarele trei zile pentru victimele din Kiev.
În Rada Supremă au avut loc în această dimineață dezbateri furtunoase care au degenerat în violențe.


Administrația din Harkov, regiune aflată în estul Ucrainei la granița cu Rusia, a convocat un congres separatist trimițând invitații deputaţilor din regiunile din sud-est şi peninsula Crimeea. Amintim că Republica Autonomă Crimeea are un statut special de autonomie în cadrul Ucrainei, capitala fiind în orașul Simferopol.


UPDATE 12:35 Ministerul de Interne acuză că manifestanţii au deschis focul vineri dimineaţă în direcţia poliţiei antirevoltă, încercând să spargă cordoanele forţelor de securitate pentru a se deplasa la parlament. Potrivit agenției  Interfax, manifestanţii fac încercări de a lua cu asalt Rada Supremă.

UPDATE 10:00 Preşedinţia ucraineană a ajuns la un acord cu miniştrii UE şi ai Rusiei susţine BBC News, citat de Mediafax. Se pare că acordul ar prevede alegeri prezidenţiale anticipate şi o reformă constituţională.

Totuşi ministrul polonez de externe a anunţat că negocierile pe tema crizei din Ucraina se vor relua la prânz, iar surse diplomatice au declarat că negocierile au fost "foarte dificile".

21.02 UPDATE 08:20 Adjunctul Statului Major al Forţelor Armate Ucrainene, Iuri Dumanski a demisionat. Acesta a motivat decizia prin modul în care a decurs conflictul dintre forţele de ordine şi protestatarii de pe Euromaidan.

Aceasta este a doua plecare de la vârful Statului Major, după ce şeful acestei instituţii a fost demis de către preşedintele Ianukovici acum două zile.

[divider]

UPDATE 23:10  În Piața Maidan a fost deconectată energia electrică. În prezent se desfășoară o slujbă ortodoxă de pomenire pentru cei ce au murit astăzi.
UPDATE 22:30 236 de deputați din Rada Ucrainei au votat pentru încetarea focului și întoarcerea tututor forțelor de ordine în cazărmi.

Обострение ситуации на Украине


FOTO: Reuters/Olga Yakimovich si RIA Novosti/Alexei Furman

Rezoluția adoptată prevede interzicerea folosirii armelor, blocării telecomunicațiilor și obstrucționarea transportului, anunță pravda.com.ua, citată de Timpul.md.

Viktor Ianukovici și-a exprimat disponibilitatea, în cadrul negocierilor cu reprezentanții UE, de a organiza alegeri anticipate.


Protestatarii au încercat în oraşul Cercasî să blocheze un microbuz cu jandarmi însă au fost îndepărtați cu focuri de armă.

http://youtu.be/yCzIIFAsGk4


UPDATE 20:10 În orașul Lvov garnizoana trupelor de jandarmi a fost incendiată cu coctailuri Molotov.

Secretarul General NATO, Anders Fogh Rasmussen, a cerut oprirea vărsării de sânge în Ucraina. Reprezentanții Uniunii Europene au hotărât retragerea vizelor și înghețarea averilor personale celor implicați în vărsările de sânge din Ucraina.
UPDATE 19:10 Jandarmii din orașul Lvov au spart blocada organizată de protestatari și au părăsit garnizoana. Protestatarii controlează clădirile administraţiilor locale în partea de vest a Ucrainei, în orașele Lvov, Ivano-Frankovsk și Ternopol.

Conform BBC în conflictul de astăzi armele au fost folosite de ambele tabere. Noile incidente violente au ridicat numărul oamenilor morți la peste 100, iar alți 500 au fost răniți, în ambele tabere ale confruntărilor, potrivit relatărilor presei internaționale.

Ministerul de Interne a declarat peste 130 de ofiţeri ai miliţiei internaţi în spitale cu răni prin împuşcare.

Soldații unităţii nr. 1141 din Luţk au predat protestatarilor echipamentul şi muniţia.

http://youtu.be/RKYXDHBJVHE

 



UPDATE 18:20 Protestatarii au distrus șase autocare care aduceau polițiști din Crimeea. Orașul Ujgorod au trecut de partea manifestanților.

Conform medicilor din hotelul Ucraina, lunetiștii au folosit muniție care trece prin vestele anti-glonț.

Ministerul Apărării din Ucraina a dat un comunicat în care afirmă că este gata să folosească armele împotriva protestatarilor.

UPDATE 17:40 Oraşul Cercasî a trecut de partea protestatarilor. Consiliul regional din Ivano-Francovsk l-a declarat pe Ianukovici în afara legii şi a transferat puterea Radei Populare. Mihail Dobkin, Şeful administraţiei din regiunea Harkov a propus mutarea instituţiilor de stat în Harkov.

Protestatarii au  blocat Institutul MAI din Kiev. În apropierea Radei Supreme au sosit un autoblindat şi câteva autobuze . Pe strada Institutskaia din Kiev se aud în continuare focuri de armă. MAI-ul ucrainean anunță dispariţia a 67 de soldaţi ai trupelor interne și 3 morți.

Președintele rus Vladimir Putin a decis să trimită la Kiev ca mediator pe responsabilul pentru drepturile omului, Vladimir Lukin.

În Viniţa forţele Serviciului de securitate au deschis focul asupra protestatarilor.

UPDATE 17:10 În Piața Euromaidan se desfășoară o slujbă de pomenire a celor ce au murit aici.



UPDATE 16:51 Vitali Klitchko a prezentat, pe scurt, cererile opoziției: parlamentarii să se reunească la ora 15:00, pentru a lua decizii de rezolvare a crizei; președintele Ianukovici trebuie să anunțe alegeri prezidențiale anticipate; fiecare cetățean să se "unească să protejeze viața, sănătatea și proprietatea. Împreună cu vecinii și prietenii, să nu lăsăm să se întâmple excese în stradă".

UPDATE 16:42 Miniștrii de externe europeni se pregătesc să adopte sancțiuni severe contra celor care "se fac vinovați de violențele" care încă nu au luat sfârșit, potrivit unui proiect de declarație comună.

UPDATE 16:40 Noi forțe de jandarmi „Berkut” au fost chemate să vină în . Miliţia ucraineană a primit muniţie de luptă. Fostul deputat ucrainean Iacov Zaiko a murit în Piața Euromaidan. Mai multe familii din Kiev părăsesc zona centrală.

Peste 60 de jandarmi au fost luați de prizonieri de protestatari.  În Piața Independenței, 13 corpuri neînsuflețite nu au fost ridicate nici acum.



Rada Supremă din Kiev va începe o şedinţă extraordinară la care vor participa 240 de deputaţi. Președintele Ianukovici a discutat la telefon cu președintele Vladimir Putin despre situația existentă.

Au fost evacuați copiii din școlile din zona centrală.

UPDATE 15:30  În hotelul „Ucraina” din Kiev deja sunt 21 de cadavre, toate cu urme de împuşcături în cap, gât sau inimă.

S-a anunțat o ședință extraordinară a Radei Supreme din Kiev. Soldaţii unității militare 1241 precum și trupele ”Berkut” și miliția din regiunea Transkarpatia au trecut de partea protestatarilor. Autoritățile construiesc o baricadă din beton armat în cartierul guvernamental din Kiev.

http://www.youtube.com/watch?v=x5YhJsTP2lk&feature=youtu.be