INSCOP Research a testat în ce măsură românii consideră că mai este posibilă împărţirea controlului asupra României între ţări mai puternice. 34,4% dintre români consideră că un asemenea scenariu este încă posibil, în timp ce 44,7% nu cred acest lucru. 20,9% reprezintă non-răspunsuri, relatează agerpres.ro. 


Sondajul a fost realizat în contextul în care se împlinesc 75 de ani de la semnarea pactului Ribbentrop-Molotov, prin care Germania și Uniunea Sovietică au împărțit teritorii aparținând României și altor state din Europa de Est.


De asemenea, majoritatea românilor sunt preocupaţi de conflictul din Ucraina şi de atacurile din Irak şi Siria ale Statului Islamic. Astfel, 67,3% dintre români se declară îngrijoraţi şi foarte îngrijoraţi de conflictul din Ucraina, 30,1% sunt puţin sau deloc îngrijoraţi, în timp ce doar 0,9% nu au auzit despre situaţia din ţara vecină.


Aproape jumătate dintre cei chestionaţi cred că actualul conflict din Ucraina este rezultatul luptei pentru influenţă dintre Rusia şi statele occidentale, în timp ce 33,5% cred că are la bază dorinţa majorităţii ucrainenilor de a se rupe de influenţa rusească.

Un alt subiect abordat de cercetarea sociologică a fost situaţia din Orientul Mijlociu. 44% sunt îngrijoraţi şi foarte îngrijoraţi de atacurile în Irak ale organizaţiei Statul Islamic, iar 50,1% sunt deloc sau puţin îngrijoraţi de aceste evenimente.

"Barometrul INSCOP — Adevărul despre România" a fost realizat de INSCOP Research la comanda "Adevărul" în perioada 30 august — 4 septembrie 2014, pe 1.058 persoane.
Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews