ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


INSCOP Research a testat în ce măsură românii consideră că mai este posibilă împărţirea controlului asupra României între ţări mai puternice. 34,4% dintre români consideră că un asemenea scenariu este încă posibil, în timp ce 44,7% nu cred acest lucru. 20,9% reprezintă non-răspunsuri, relatează agerpres.ro. 


Sondajul a fost realizat în contextul în care se împlinesc 75 de ani de la semnarea pactului Ribbentrop-Molotov, prin care Germania și Uniunea Sovietică au împărțit teritorii aparținând României și altor state din Europa de Est.


De asemenea, majoritatea românilor sunt preocupaţi de conflictul din Ucraina şi de atacurile din Irak şi Siria ale Statului Islamic. Astfel, 67,3% dintre români se declară îngrijoraţi şi foarte îngrijoraţi de conflictul din Ucraina, 30,1% sunt puţin sau deloc îngrijoraţi, în timp ce doar 0,9% nu au auzit despre situaţia din ţara vecină.


Aproape jumătate dintre cei chestionaţi cred că actualul conflict din Ucraina este rezultatul luptei pentru influenţă dintre Rusia şi statele occidentale, în timp ce 33,5% cred că are la bază dorinţa majorităţii ucrainenilor de a se rupe de influenţa rusească.

Un alt subiect abordat de cercetarea sociologică a fost situaţia din Orientul Mijlociu. 44% sunt îngrijoraţi şi foarte îngrijoraţi de atacurile în Irak ale organizaţiei Statul Islamic, iar 50,1% sunt deloc sau puţin îngrijoraţi de aceste evenimente.

"Barometrul INSCOP — Adevărul despre România" a fost realizat de INSCOP Research la comanda "Adevărul" în perioada 30 august — 4 septembrie 2014, pe 1.058 persoane.