ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un proces pentru stabilirea proprietarului arhivelor lui Oskar Schindler, industriașul german care a salvat peste 1.200 de evrei de Holocaust, incepe miercuri, la Ierusalim, scrie lepoint.fr, reamintind că, în 1999, fundația Yad Vashem a primit din Germania o valiză cu sute de documente, printre care două din cele patru copii rămase din lista lui Schindler.

[P]  Razboiul sfarsitului lumii - Mario Vargas Llosa  - comanda online

Misterioasa valiză primită de la Stuttgart de fundația Yad Vashem, însărcinată în Israel cu conservarea tuturor documentelor despre Holocaust, conținea, printre altele, două din totalul de șapte copii făcute de pe prețioasa listă. Valiza, a cărei valoare istorică și materială este greu de stabilit, fusese găsită întâmplător în podul unei case din Hildesheim (Saxonia Inferioară), la o anume Anne-Marie Staehr, care murise cu 15 ani înainte de 1999. Descoperirea a fost făcută de fiii ei, care făceau ordine în casă după moartea tatălui lor. Dându-și seama repede de importanța conținutului valizei, ei s-au hotărât să anunțe presa, care a tratat subiectul cu generozitate. Apoi ziaristul german Ulrich Sahm a trimis prețioasele documente fundației Yad Vashem, pentru a fi studiate și conservate în condiții optime, transmite Agerpres.

După acest moment, lucrurile s-au complicat. Emilie — văduva Schindler, decedat în 1974 — care plecase în Argentina după război, a aflat din presă de existența documentelor și i-a cerut prietenei și biografei sale, Erika Rosenberg, să îi aducă geamantanul la Buenos Aires. Numai că, atunci când aceasta s-a dus la redacția publicației Stuttgarter Zeitung, valiza fusese deja expediată în Israel.

Nu se știe cum au ajuns documentele în podul casei Annei-Marie Staehr. Versiunile diferă în această privință. Potrivit Erikăi Rosenberg, Anne-Marie Staehr era iubita lui Schindler, iar aceasta s-a dus discret la Oskar după moartea acestuia pentru a-i lua documentele. Fundația Yad Vashem consideră însă că este vorba despre o donație. Aflând că fundația nu intenționează să îi restituie comoara soțului ei, Emilie Schindler a considerat că este 'o imensă nedreptate'. 'Am salvat evrei cu soțul meu și acum evreii îmi iau valiza. Trebuie să continui să te lupți pentru mine, chiar și după ce voi muri!', i-ar fi spus Emilie prietenei sale, Erika, potrivit cotidianului israelian Haaretz.

Emilie Schindler a murit în 2001, fără să aibă moștenitori. Ca și soțul ei, a primit postum titlul de 'Drept între popoare', cea mai înaltă distincție civilă acordată de Israel unor cetățeni care nu sunt de origine evreiască și care au salvat vieți în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Dorind să îndeplinească ultimele dorințe ale prietenei ei, Erika Rosenberg, desemnată executor testamentar, a început în 2013 o acțiune judiciară împotriva fundației Yad Vashem pentru uzurpare de proprietate. Fundația, care afirmă că 'a obținut documentele legal', apreciază că demersul nu are sens din moment ce valiza nu i-a aparținut niciodată soției lui Schindler.

În orice caz, bătălia juridică pare demnă de o continuare a filmului 'Lista lui Schindler', încheie lepoint.fr.