ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În ziua a noua a lunii noiembrie, Biserica Ortodoxă prăznuiește Soborul Sfinților Arhangheli Mihai, Gavriil, Rafail și a Tuturor Puterilor Cerești, „celor fără de trup”.

În concepția creștină, puterile cerești se împart în 9 cete, Serafimii, Heruvimii, Scaunele, Domniile, Stapâniile, Începătoriile, Puterile, Arhanghelii şi Îngerii. Dintre aceștia, singurele puteri are căror nume s-au făcut cunoscute, printre oameni, aparțin Sfinților Arhangheli: Mihai, Gavriil, Rafail, Uriil, Selafiil, Evgudiil și Varahiil.

Deși Îngerii, prin natura lor, nu sunt de sex feminin sau masculin, în vremurile biblice ei s-au arătat în chip de bărbat, în trup fizic palpabil, îmbrăcați, de regulă, în haine albe sau strălucitoare. Astfel, Arhanghelul Gavriil, al cărui nume se traduce, din ebraică, precum „voia lui Dumnezeu”, s-a arătat Maicii Domnului, pentru a vesti nașterea Mântuitorului, care va fi fost voia Domnului. Deasemenea, Sf. Arh. Gavriil a vestit și nașterea Sf. Mare Prooroc Ioan Botezătorul.

Cu precădere este cinstit, astăzi, Sf. Arh. Mihail, al cărui nume se traduce, din ebraică, „cine este ca Dumnezeu?” Conform Tradiției, Arh. Mihail a știut să-l biruiască pe satana și să-l doboare în iad, când acesta, care a fost și el, la rândul lui, înger, s-a răzvrătit și a dorit să îl întreacă, în slavă, pe Domnul, care l-a zidit: "Pune-voi scaunul meu deasupra norilor", lăudându-se că "voi fi asemenea cu Cel înalt". Astfel, a căzut din cinstea de arhanghel ("Văzut-am, pe satana, ca fulgerul din cer căzând"), ca și ceata ce era sub el, care, prin mândrie, „a căzut”. În memoria acestei victorii, Biserica îl numește, pe Sf. Arh. Mihail, Arhistrateg, adică principalul comandant al Oștirilor Cerești.

3

Sfinții Părinți notează că abia în momentul când Sf. Arh. Gavriil a zis celorlalți Îngeri „Să stăm bine, să stăm cu frică, să luăm aminte”, a încetat căderea.

Semnificația „soborului” este luarea aminte, înţelegere şi unire. Tradiția spune că atunci când are loc „Soborul Îngerilor”, aceștia coboară printre oameni, oferindu-le mângâieri și binecuvântări. De aceea, de sărbătoarea Soborului Sfinților Arhangheli Mihail, Gavriil, Rafail și a tuturor Puterilor Cerești, se spune că este bine să ajungem la Slujba Sfintei Liturghii, pentru a ne ruga împreună cu îngerii.

La Mulți Ani, binecuvântați, tuturor purtătorilor de nume îngerești!