ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fotografiile pe care unii părinți le postează pe Instagram sunt furate de alţi utilizatori şi folosite într-un joc de roluri bizar, cu conotaţii sexuale, peste 80% din copiii sub 2 ani fiind prezenţi online prin postările părinţilor pe reţelele de socializare sau pe bloguri, dar specialiştii avertizează că părinţii nu ar trebui să dezvăluie prea multe despre cei mici, informează Adevărul.

Librarie Online. Zilnic ultimele carti noi, promotii si reduceri. Carti pentru fiecare cu livrare din stoc.

„Hoţii virtuali“ le dau bebeluşilor un alt nume şi le creează un profil care include vârsta, preferinţele şi trăsăturile de personalitate, apoi îşi invită fanii să intre în discuţie cu bebeluşul. „Îţi place să te joci?“, întreabă un utilizator, iar proprietarul contului răspunde cu un limbaj stâlcit, de copil.

Unele descrieri au conotaţii sexuale, iar altele instigă fără perdea la comportamente deviante, în descrierea unei fetiţe de un an, spre exemplu, se menţionează că ar fi lesbiană şi să îi place să stea dezbărcată, iar un altul, care a fost şters, spunea: „Îmi plac jocurile de roluri abuzive, aşa că dacă nu îţi place, nu-ţi pierde timpul, pentru că am să-l şterg (n.r. - comentariul)“, scrie publicaţia britanică „Daily Mail“, iar o căutare rapidă după hashtag-ul „babyrp“ scoate la iveală sute de astfel de conturi pe reţeaua de photo-sharing.

Astfel de conturi continuă să apară, în ciuda eforturilor de a le stopa, o mamă din Georgia, SUA, chiar a descoperit poza fiicei ei pe un astfel de cont, iar în descriere purta un alt nume şi se preciza că poate fi adoptată, astfel că femeia, revoltată, a scris într-un comentariu la fotografie că aceea este fetiţa ei şi nu este de vânzare, iar apoi a formulat o plângere către reprezentanţii reţelei Instagram, dar contul a mai rămas activ o vreme, până când aceştia au luat măsuri.

Acesta nu este singurul fenomen alarmant care implică pozele cu copii postate de părinţi, existând situaţii în care fotografiile au fost furate pentru a fi utilizate în campanii umanitare false, cazul lui Ionuţ, copilul sfâşiat de maidanezi în Parcul Tei, în toamna lui 2013, fiind poate cel mai şocant dintre toate. Câteva luni mai târziu, familia a văzut fotografia copilului pe un site, sub un anunţ care spunea că băiatul este bolnav de leucemie şi are nevoie de bani ca să fie operat, înșelătoria fiind pusă la cale de un român care locuieşte în Italia, ca să adune 150.000 de euro. Fotografiile postate de părinţi cu copiii lor au ajuns şi pe site-urile de pornografie infantilă, iar uneori au facilitat răpirea acestora. Din fericire, în România nu s-au înregistrat asemenea cazuri.

„Nu am avut până acum astfel de situaţii, dar ştim că în alte ţări au existat şi, de aceea, recomandarea noastră pentru părinţi este să protejeze imaginea copiilor lor în mediul online“, atrage atenţia Liliana Roşu, directorul executiv al Centrului Român pentru Copii Dispăruţi şi Exploataţi Sexual.

„Părinţii sunt obligaţi să-şi protejeze copilul până la vârsta la care el însuşi se poate proteja, iar publicarea fotografiilor pe internet implică acestă obligaţie. Dreptul la intimitate, viaţă privată şi securitate al copiilor este garantat de către părinţi şi ei au obligaţia de a asigura protecţia şi siguranţa lor“, potrivit psihologului Mihai Copăceanu.

Imaginile cu bebeluşi în ipostaze inocente, în care bebeluşii fac băiţă, sunt alăptaţi sau se plimbă prin cameră dezbărcaţi pot fi salvate, stocate şi utilizate de persoane cu deviaţii sexuale, pedofili sau agresori sexuali. „Fanteziile în mediul online nu au limită şi internetul permite există unor utilizatori «prieteni» virtuali, persoane cu profiluri false. Trăim într-o lume mai periculoasă decât în trecut pentru cei mici, inclusiv sub aspectul utilizării reţelelor de socializare şi, în consecinţă, părinţiilor li se solicită o mai mare precauţie“, mai spune psihologul Mihai Copăceanu.

Specialistul oferă părinţilor câteva recomandări cu privire la fotografiile şi informaţiile postate pe internet, indiferent că vorbim despre reţele de socializare sau bloguri:

Evitaţi să postaţi fotografii nud cu copiii. Deşi pentru noi sunt situaţii normale de viaţă, imaginile care-i înfăţişează la plajă, la baie sau umblând dezbărcaţi prin casă pot căpăta semnificaţii erotice şi pot întreţine fanteziile sexuale ale pedofililor.

Restricţionaţi vizibilitatea fotografiilor. Pe reţelele de socializare precum Facebook aveţi opţiunea de a permite doar prietenilor din listă accesul la imaginile şi informaţiile dvs.Eliminaţi accesul „Public“ din setările de siguranţă.

Filtraţi lista de prieteni. De multe ori, se întâmplă ca în lista de prieteni să se „strecoare“ şi persoane pe care nu le cunoaştem. Permiteţi accesul la profilul dvs. doar persoanelor cunoscute în mod real, direct sau indirect.

Atenţie la postările prietenilor! Interziceţi prietenilor de familie ori colegilor care v-au fotografiat copiii să posteze imagini cu aceştia pe reţelele de socializare. Nu veţi putea avea control asupra fotografiilor, pentru că nu cunoaşteţi setările de siguranţă ale conturilor prietenilor.

Nu oferiţi detalii despre copii. Nu menţionaţi nicăieri pe internet detalii despre adresa dvs., grădiniţa la care merge copilul, ora la care vine şi pleacă de acasă ori programul extraşcolar. Aceste informaţii pot facilita răpirea copilului.