ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Radu Beligan s-a născut în comuna Galbeni, din județul său. Numele său, „Beligan”, nu este numele său real de familie, ci numele comunei din care se trage, anagramat.

"M-am născut în magazia de mărfuri a gării. Tata era numit acolo impiegat, căsuța aia de două camere, care era pentru el, nu era gata și atunci o perioadă am stat în magazia de mărfuri. A trebuit să mă ducă să mă boteze în satul care era la trei kilometri în deal, unde erau Primăria și Biserica. Și m-au dus, era iarnă, cu o sanie acolo sus, au rezolvat toate treburile, au făcut un chef, erau veseli, fericiți, mi-au aranjat în spate, acolo, pe niște paie să stau eu, iar ei s-au așezat pe o bancă, lângă cel care conducea sania. Și cântau. Mama avea o voce frumoasă, era grecoaică, venea din țara care a inventat teatrul, știa frantuzește. Și, când au ajuns jos, s-au uitat în spate și copilul nu mai era... îl pierduseră la o zdruncinatură. Căzusem în zăpadă", povestește actorul.

Radu Beligan este un actor român cu una dintre cele mai longevive activități în teatru, film, televiziune și radio. A fost ales membru de onoare al Academiei Române în 2004.

În prezent, Radu Beligan este cel mai vârstnic actor de pe scena de teatru românească, fiind încă activ la vârsta de 96 de ani.