ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Eurodeputaţii români de etnie maghiară László Tőkés şi Csaba Sógor au cerut în plenul Parlamentului European de la Strasbourg susţinerea instituţiilor europene pentru obţinerea autonomiei Ţinutului Secuiesc, în urma evenimentelor de la Târgu-Mureş, unde mii de persoane au manifestat pentru acest obiectiv.

În cadrul unei intervenţii în Parlamentul European (PE), eurodeputatul László Tőkés a vorbit despre manifestarea secuilor de la Târgu Mureş, afirmând că această populaţie a devenit în prezent minoritară pe propriul teritoriu. "Astăzia avut loc o demonstraţie împotriva politicii de asimilare duse de guvernul din România. Această populaţie, secuii din România, începe să devină o minoritate pe propriul teritoriu, ca şi cei care trăiesc în Crimeea", a declarat László Tőkés în Parlamentul European. Totodată, europarlamentarul român de origine maghiară a făcut apel la PE, precum şi la celelalte instituţii europene, pentru a sprijini minoritatea secuiască în vederea obţinerii autonomiei. De asemenea, şi eurodeputatul Csaba Sógor a vorbit în plenul european despre marşul secuilor din Târgu Mureş, menţionând că participanţii au cerut un statut de regiune autonomă specială pentru Ţinutul Secuiesc, cu respectarea integrităţii teritoriale a României. "Practica internaţională arată că există diferite tipuri de autonomie care pot promova o coabitare paşnică între diferitele grupuri etnice. Mesajul cheie al demonstraţiei de azi este că există în continuare conflicte nerezolvate, iar comunitatea maghiară îşi exprimă nemulţumirea şi solicită guvernului român să înceapă un dialog. Sper că acest lucru va fi susţinut de comunitatea internaţională", a declarat eurodeputatul român de origine maghiară, Csaba Sógor.

Peste 4.000 de persoane care au participat la comemorarea secuilor martiri de la Târgu Mureș au pornit, luni seara, într-un marș neautorizat pe străzile din Târgu Mureș, unii dintre participanți îmbrâncindu-se cu forțele de ordine.

Deși marșul către Prefectura Mureș nu a fost autorizat, organizatorul manifestării, Izsak Balazs, a cerut participanților la comemorarea din Cartierul 22 Decembrie să se îndrepte pe trotuare către Prefectura Mureș, pentru a depune o petiție prin care se solicită autonomia.

În timpul marșului, o serie de membri ai Organizației 64 de Comitate au scandat lozinci cu caracter xenofob, iar în zona Pieței din cartierul 22 decembrie s-au îmbrâncit cu jandarmii.