ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



„Am un mesaj pentru scoțieni: să vă fie frică, foarte frică”. Este comentariul economistului Paul Krugman într-un editorial publicat în The New York Times. El lansează avertismente dure celor care susțin independența Scoției, înaintea referendumului din 18 septembrie.

”Am un mesaj pentru scoțieni: să vă fie frică, foarte frică”, scrie Krugman în editorialul ”Scoțieni, ce v-a apucat?”. El estimează că scoțienii își vor asuma riscuri enorme dacă vor alege calea independenței. ”Ne-am putea gândi că Scoția independentă va semăna cu Canada, dar probabil că va deveni o țara ca Spania, dar lipsită de soare”, scrie Krugman in NYT.

Laureatul Nobelului pentru Economie din 2008 observă o diferență majoră între Scoția și Canada: Scoția nu ar avea propria monedă națională, pentru că susținătorii independenței vor să păstreze lira sterlină. Combinația dintre independența politică și o monedă comună este catastrofală, scrie Krugman. El indică exemplul Spaniei și al crizei financiare grave prin care a trecut și încă trece, ca și alte țări din zona euro. ”A avea o monedă comună fără a avea un guvern comun este foarte periculos”.

Mai mult, o Scoție idependentă care să utilizeze lira sterlină va fi într-o situație și mai periculoasă decât statele euro, care măcar își pot spune cuvântul în ce privește politica Băncii Centrale Europene.

După ce s-a întâmplat în ultimii ani în zona euro, cred că este incredibil că Scoția doreste să o apuce pe propriul drum. Dacă alegătorii scoțieni cred cu adevărat că a deveni o țară independentă fără să ai propria monedă nu este un risc, atunci au fost induși în eroare”, scrie Krugman.