ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Doisprezece laureaţi ai premiului Nobel pentru Pace fac presiuni asupra preşedintelui Barack Obama, cerându-i să dezvăluie amploarea folosirii torturii de către americani după atentatele din 11 septembrie 2001. De asemenea, cei 12 laureați cer publicarea unui raport parlamentar despre tehnicile de interogare folosite de CIA, relatează AFP, preluată de Mediafax.

Libris.ro – Librarie online – Zilnic noutati si promotii

La începutul lui august, Obama, el însuşi laureat al premiului Nobel pentru Pace în 2009, a recunoscut în termeni foarte direcţi că Statele Unite au practicat tortura. "Am torturat oameni", a declarat el.

Publicarea raportului Senatului cu privire la aceste practici a fost amânată de nenumărate ori din cauza disputei cu CIA, care se opune desecretizării anumitor informaţii.

"Mărturisirea preşedintelui Statelor Unite că ţara sa a practicat tortura este o primă etapă pentru ca aceasta să poată închide un capitol sumbru al istoriei", se spune în scrisoarea semnată, între alţii de arhiepiscopul sud-african Desmond Tutu şi fostul preşedinte al Timorului Oriental Jose Ramos-Horta.

"Publicarea raportului comisiei pentru Informaţii din Senat va fi o ocazie pentru ţară şi lumea întreagă să vadă, cu anumite detalii, în ce măsură administraţia americană şi reprezentanţii săi au autorizat, ordonat şi practicat tortura pe fiinţe umane", adaugă scrisoarea publicată pe site-ul TheCommunity.com.

După atentatele din 11 septembrie 2001, CIA a capturat zeci de persoane suspectate de legături cu Al-Qaida şi a folosit "tehnici de interogare dure", care includeau privarea de somn, dezbrăcarea deţinuţilor sau simularea înecului.

Când a recunoscut folosirea torturii, la începutul lui august, Obama a amintit că a interzis aceste metode încă de la sosirea sa la Casa Albă, dar a avertizat asupra oricărei judecări "prea moralizatoare" a acestei perioade.

Cotidianul New York Times scria săptămâna trecută că, la șase ani după ce a interzis tortura in timpul interogatoriilor suspecților teroriști, Obama ia în calcul să o reintroducă.

În scrisoarea lor, cei 12 laureaţi ai premiului Nobel pentru Pace subliniază că vor fi extrem de atenţi la urmările acestui raport.