ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O firmă din Dolj a trimis în Marea Britanie cozonaci cu rahat, pe care ingredientul din cozonac este tradus greşit, la modul vulgar ("bullshit"), a anunţat un patronat român din panificaţie.

Oferta de cozonaci a patiserilor români se îndreaptă și către export, în țările unde sunt comunități mari de români: Italia, Spania, Canada, SUA, dar și Germania, unde ajung anul acesta peste 200.000 de cozonaci tradiționali românești., a declarat Aurel Popescu, preşedintele Patronatului ROMPAN.
"Acum duduie mașinile cu cozonaci românești către Italia, Spania, Canada sau SUA. Și în Germania se vinde foarte bine cozonacul românesc. Cred că vor pleca peste 200.000 de bucăți. Din păcate, în Marea Britanie s-a iscat un scandal, din cauza unei firme din Dolj, care a trimis în jur de 2.000 de cozonaci cu rahat și a tradus greșit, într-un sens vulgar, cuvântul «rahat», nicidecum ca produs de cofetărie"

, a precizat Aurel Popescu.

Oferta internă a patiserilor și brutarilor români pentru Sărbătorile Pascale din acest an e aproape similară cu cea pe care o pun pe piață și de Crăciun: 7 milioane de cozonaci. Prețurile rămân nemodificate față de anul 2013, fiind cuprinse între 5 și 40 de lei pe bucată.
"Avem aceeași ofertă ca în perioada Crăciunului: în jur de 7 milioane de cozonaci. Singura deosebire e că o să facem în perioada Sărbătorilor Pascale și multă pască - probabil câteva sute de mii de bucăți. În fiecare an, cantitățile pe care le scoatem acum pe piață sunt de circa zece ori mai mari decât într-o lună obișnuită din an. Prețurile au rămas nemodificate față de anul trecut, fiind între cinci și 40 de lei pe bucată, dar vom scoate și cozonaci de trei kilograme, la 130 de lei bucata"

, a declarat președintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificație și Produse Făinoase — ROMPAN, Aurel Popescu.