ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Legătura dintre exploatarea gazelor de șist prin fracturare hidraulică și cutremure este din nou confirmată. Chiar în SUA. O comisie specială guvernamentală din Statele Unite a decis suspendarea, timp de 20 de zile, a extragerii gazelor de șist din Colorado, ca urmare a legăturii pe care acest proces controversat o are cu producerea seismelor.

Creșterea activității seismice continuă să provoace îngrijorarea oamenilor de știință, care susțin că fenomenul este strict legat de procedurile de forare, cum ar fi fracturarea hidraulică, proces care presupune pomparea sub presiune a apei, nisipului și unor chimicale în interiorul sondei, pentru a crea fracturi în rocă și a permite astfel gazului natural să ajungă în puțul sondei și de acolo să urce la suprafață.

În urma unor proteste ale ONG-urilor, procedeul de fracking a ajuns și în atenția Comisiei pentru Conservarea Gazului și Petrolului din statul Colorado. Aceasta a ordonat, în premieră, companiei care se ocupă cu extragerea gazelor de șist, High Sierra Water Services, să întrerupă imediat pomparea sub presiune a apei, nisipului și chimicalelor în interiorul sondei, după ce seismologii au înregistrat, la începutul săptămânii trecute, un cutremur cu intensitatea 2,6 pe Richter. Seismul a urmat celui de 3,4 pe Richter din 31 mai, care a fost însoțit de mai multe replici. După cum a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei, ”este pentru prima dată când un organism oficial guvernamental din SUA ordonă suspendarea procesului de fracking, fiind incontestabilă conexiunea dintre fracturare și cutremure”.

Acesta este doar ultimul eveniment dintr-o serie mai lungă care se referă la legătura clară dintre procesul de fracturare hidraulică și cutremure și asupra căreia o serie de ONG-uri și organizații de mediu din întreaga lume încearcă să atragă atenția, inclusiv în România.

Teoria a fost lansată și în 2012, când s-a spus că seismul de 6 pe Richter, produs la 29 mai în regiunea Emilia Romagna, soldat cu numeroase pagube și 17 morți, ar fi avut legătură cu fracturarea hidraulică. Specialiștii au avansat această teză în contextul în care, începând cu 2012, în nord au avut loc peste 600 de seisme, majoritatea în apropierea zonelor în care italienii au dat cale liberă exploatării gazelor de șist.

Creșterea activității seismice

Conform Colorado Geological Survey, în SUA se găsesc 145.000 de sonde de fracturare, dintre care 309 doar în Colorado. Tot acest institut american susține că peste 200 dintre seismele cu magnitudine între 2,8 și 3,4 pe Richter, înregistrate între 2007 și 2009, au avut legătură cu activitatea minieră din zonă.

O situație similară apare și în Ohio, unde unele organisme publice au declarat că au început să facă verificări în teren, fiind creată o comisie care va stabili dacă seismele din ultima vreme au legătură cu acțiunile de fracturare hidraulică.
O intensificare a numărului de cutremure s-a observat și în celelalte state americane, care au înregistrat o creștere de până la șase ori în anul 2011, față de 2000.

În paralel, în SUA, activistul de mediu Josh Fox a realizat recent două documentare în care analizează dezvoltarea industriei de fracking în Statele Unite. Zecile de ore de filmări au ca protagoniști sute de americani care au fost nevoiți să își abandoneze casele aflate pe terenuri în care companiile fac explorări de gaze de șist, după ce au descoperit că pământul și apa subterană au fost poluate. Mostrele de apă duse la mai multe laboratoare au confirmat ceea ce activiștii de mediu spun constant. Apa conținea reziduuri chimice, ca urmare fracturării. Un alt experiment a arătat cum o brichetă plasată sub robinetul unei chiuvete de bucătărie a făcut flamă.