ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Legenda fotbalului portughez, şi nu numai, Eusebio, a murit la vârsta de 71 de ani.

Ce poreclit "Pantera Neagră" a încetat din viaţă duminică dimineaţă, la ora 03.30, în urma unui stop cardiac.

Născut în Mozambicul de azi în data de 25 ianuarie 1942, el a început fotbalul în ţara natală, la Sporting de Lourenço Marques, actualul C.D. Maxaquene.

În 1960 a ajuns în Europa, unde altundeva decât în Portugalia, semnând cu Benfica. A ramăs la Lisbona până în 1975, devenind cel mai mare jucător din istoria clubului şi, de ce nu, chiar a Portugaliei.

Palmaresul lui Eusebio este unul fabulos. A câştigat un titlu în Mozambic, cu Maxaquene, 11 tituluri de campion al Portugaliei, 5 Cupe ale Portugaliei şi Cupa Campionilor Europeni, toate în tricoul Benficăi. Cu naţionala lusitană a ajuns până în semifinalele Cupei Mondiale din 1966.

La nivel individual, Eusebio a fost fotbalistul anului în Europa, în 1965, a câştigat Gheata de Aur, a fost cel mai bun marcator din Cupa Campionilor Europeni şi a fost selecţionat in echipa ideala a Cupei Mondiale.

Majoritatea specialiştilor sunt de acord că Eusebio a fost unul dintre cei mai mari fotbalişti din istoria acestui sport.