ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Dacă în unele sate se practică punga cu făină, ulei și zahăr, în Apuseni voturile erau cumpărate cu metri cubi de lemne.

Cel puțin asta susține Voicu Tomoș, fost pădurar la Măguri Răcătău (judeţul Cluj), care a cunoscut îndeaproape sistemul bine pus la punct prin care pădurile din Apuseni erau (şi mai sunt) defrişate intensiv şi ilegal chiar de către cei puşi acolo să le păzească. Şi a decis să vorbească.

Om dintr-o bucată, Voicu Tomoş este unul dintre puţinii curajoşi care au întors armele, cu orice risc. De altfel, el este judecat acum că ar fi furat lemn din pădure în valoare de aproape 3 miliarde de lei vechi. Numai că asupra lui Tomoş s-au făcut presiuni să fie părtaş la acest furt masiv. Într-un interviu pentru ProTV, el a explicat că fiecare pădurar trebuie să dea minimum 16.000 de euro anual şefilor săi, bani din care o parte sunt pompaţi apoi în campaniile electorale.

Dincolo de sumele trimise regulat, eu existat şi momente de „dezmăţ”, cum este cel relatat de Voicu Tomoş în exclusivitate pentru România Curată. Beneficiară a fost Elena Uioreanu, care în 2012 a candidat, pe Colegiul 9 Cluj, aşa-numit „de munte”, la Camera Deputaţilor, din partea USL. La vremea respectivă, Elena era soţia preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu. Cei doi au divorţat la finalul anului 2013, înainte ca Horea Uioreanu să fie arestat pentru fapte de corupţie.
„Pentru doamna Uioreanu, ca să ajungă ea deputat, toţi pădurarii, de pe toate dealurile din colegiul unde a candidat, au dat lemne la populaţie să meargă să o voteze, unul la mână, şi să facă bani să dea la partid, la USL, doi la mână. Nu ştiu exact sume. Patru zile a fost dezmăţ total în pădure înainte de alegeri. Alegerile au fost duminică, iar miercuri, joi, vineri şi sâmbătă s-a furat după puteri, care cât a putut duce. Ne-a venit ordin pe cale ierarhică”, a spus Tomoş.

Pădurarul a explicat şi cum se pune în practică un astfel de plan.
„Se face o şedinţă în sat sau când întâlneşti oamenii în pădure le spui că au liber în cutare zile. Doi-trei metri cubi de familie, dar nu poţi să-i urmăreşti pe toţi. În schimb, le spui că trebuie votată Elena Uioreanu. De data aceasta a fost ea, altădată era alt candidat”, a explicat Tomoş.

Sursele România Curată spun că, în acea perioadă, au existat cazuri de copii care nu au mai fost lăsaţi să meargă la şcoală:

„Îi duceau părinţii în pădure, ziua şi chiar noaptea, să poată fura cât mai mult”.

Elena Uioreanu a afirmat că nu are nicio legătură cu defrişările din Apuseni.
„Nu am ştiinţă de aşa ceva, eu sunt împotriva tăierilor abuzive din păduri. Ştiu ce defrişări se fac, tocmai de aceea am făcut trei acţiuni de plantare de copaci, am susţinut şi financiar acest demers. Mi se pare aiurea să mă acuze pe mine. Am fost la Măguri Răcătău, la o cabană la care se ajungea greu şi mi-au spus oamenii că drumul nu se asfaltează ca să se poată fura lemne. I-am ajutat măcar să pietruiască drumul, să nu fure de capul lor. Nu am vrut niciodată să am de-a face cu ocoalele silvice, tocmai pentru că nu ştii niciodată cine fură şi cine îi protejează pe hoţi”, a declarat parlamentarul.

Fostul pădurar de la Măguri Răcătău a mai subliniat că a aflat că anul trecut, la alegerile prezidenţiale, pădurarii ar fi avut voie să împartă 30 de metri cubi fiecare pentru ca sătenii să îl voteze pe Victor Ponta.