ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Guvernul libian recunoscut de comunitatea internaţională a cerut arme pentru a lupta împotriva miliţiilor, în cursul unei reuniuni a Ligii Arabe la Cairo, în condiţiile în care ţara se confruntă cu violenţe şi cu lupte pentru putere, transmite Mediafax.

Livrare gratuita in 24 de ore! Orice produs

"Cerem comunităţii internaţionale să îşi asume responsabilităţile legale şi morale şi să înarmeze fără întârziere armata libiană, pentru a-şi putea îndeplini misiunea naţională", a declarat reprezentantul Libiei pe lângă Liga Arabă, Achour Bou Rached, în deschiderea acestei reuniuni de urgenţă a reprezentanţilor permanenţi.

Libia a fost cuprinsă de haos după înlăturarea de la putere a lui Muammar Gaddhafi, după opt luni de conflict, în 2011, iar autorităţile nu reuşesc să controleze zecile de miliţii formate de foşti insurgenţi, care fac legea în absenţa unei armate şi unei poliţii bine antrenate.

Controlată de miliţii, ţara este condusă de două Parlamente şi două Guverne rivale, unul apropiat miliţiilor islamiste Fajr Libya (Zorii Libiei) şi celălalt recunoscut de comunitatea internaţională, cu sediul la Tobruk, în apropiere de frontiera cu Egiptul.

Guvernul libian recunoscut de comunitatea internaţională şi-a anunţat de asemenea luni decizia de a interzice accesul pe teritoriul său al cetăţenilor sirieni, palestinieni şi sudanezi, afirmând că unii dintre ei "sunt implicaţi alături de grupări teroriste în atacuri împotriva armatei şi forţelor de poliţie".

Duminică, doi membri ai echipajului unui petrolier, un grec şi un român, au fost ucişi într-un atac aerian al forţelor armate libiene asupra navei lor, considerată "suspectă", la intrarea în portul Derna (est).

Autorităţile au afirmat că echipajul petrolierului nu s-a supus ordinelor de a se opri pentru a fi percheziţionat.