ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Joi, liderul separatist Evgheni Şevciuk se află într-o vizită la Moscova,în timp ce Guvernul rus examinează, într-o reuniune specială, situaţia din regiunea transnistreană, după ce Tiraspolul a cerut Rusiei să examineze posibilitatea anexării Transnistriei la Federaţia Rusă, informează Mediafax.

Miercuri seara, liderul de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, a plecat la Moscova, pentru discuţii în privinţa dosarului transnistrean şi "blocadei" instituită de Ucraina regiunii separatiste, vicepremierul rus Dmitri Rogozin, emisarul special al Kremlinului în dosarul transnistrean, acuzând marţi Ucraina că a blocat la frontieră trenuri cu mărfuri destinate forţelor ruse de "menţinere a păcii" din Transnistria şi a interzis accesul unor cetăţeni ruşi din regiunea separatistă pe teritoriul ucrainean.

"Situaţia se va complica şi mai mult în cazul în care Republica Moldova va semna Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Chişinăul nu se gândeşte aproape deloc la Transnistria şi toate acţiunile conducerii Republicii Moldova arată că Transnistria, de fapt, nu mai este pământul R.Moldova. Ne vom baza pe aceste fapte şi vom trage propriile concluzii", a afirmat Rogozin, acuzând Kievul că urmăreşte izolarea Transnistriei, unde trăiesc aproximativ 200.000 de cetăţeni ruşi.

Ca răspuns, Ministerul ucrainean de Externe a respins acuzaţiile oficialului rus, considerându-le nefondate şi parte "a unei campanii care urmăreşte discreditarea rolului pe care îl are Ucraina în reglementarea conflictului transnistrean".

Discuţiile programate la Moscova pe tema situaţiei din regiunea transnistreană au loc după ce preşedintele Parlamentului de la Tiraspol, Mihail Burla, a solicitat marţi Moscovei să analizeze posibilitatea alipirii legale a Transnistriei la Rusia, cererea Tiraspolului venind după ce locuitorii din peninsula ucraineană Crimeea s-au pronunţat masiv în favoarea acesteia.

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a declarat că o eventuală recunoaştere a regiunii separatiste ar afecta negativ şi imaginea Rusiei, iar premierul Iurie Leancă a declarat, de asemenea, că "nu este prima dată când Tiraspolul întreprinde astfel de acţiuni". "Nu e nimic nou sub soare. Reacţia noastră trebuie să fie una foarte calmă. Avem un obiectiv clar - cel de reintegrare a regiunii transnistrene la Republica Moldova", a spus el, susţinând că la ultimele întâlniri în formatul de negocieri 5+2, toate părţile, inclusiv cea rusă, au "consfinţit" integritatea teritorială a Republicii Moldova.

Având o populaţie de aproximativ 555.000 de locuitori, regiunea transnistreană este controlată de un regim separatist prorus, iar Rusia are un contingent de aproape 1.500 de militari în acest teritoriu şi participă la "misiunea de menţinere a păcii" în regiune.

De mai mulţi ani, comunitatea internaţională încearcă să negocieze o soluţie pentru "conflictul îngheţat" din regiunea transnistreană, în cadrul unei formule complexe, cunoscută sub numele de "5+2", din care, în afară de Chişinău şi Tiraspol, mai fac parte Rusia, Ucraina şi OSCE în calitate de mediatori, iar SUA şi UE ca observatori, însă negocierile se află în impas în ultima perioadă.