ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Aud că a apărut "lista lui Dughin", cu românii "vânduţi" intereselor ruseşti. I s-a spart contul de e-mail al unui apropiat al lui Dughin şi de acolo s-ar fi scos aceste informaţii. Dar contul spart nu ne spune esenţialul: dacă Dughin este cu adevărat ideologul lui Putin.
Am mai spus asta, dar o mai repet: cred că personajul Dughin este una din cele mai tari manipulări mediatice ale momentului. Se ia un personaj, extremist de stânga-centru-dreapta, destul de vocal, dar mediocru politic şi începe să i se croiască o legendă. În cazul nostru legenda spune că Dughin ar fi ideologul lui Vladimir Putin şi al regimului său.  Această legendă este afirmată, dar nu argumentată. Am căutat mult să văd măcar o fotografie în care Dughin să apară în acelaşi cadru cu Putin, o dovadă a influenţei sale în discursul politic oficial. Nimic.

Dughin are o biografie destul de banală: director al unui ONG,  profesor universitar proaspăt exclus din Universitatea din Moscova din pricina declaraţiilor sale extremiste (să fie Putin atât de puţin influent la Moscova încât să nu îşi poată menţine "ideologul" în Universitate?). Cât despre funcţiile politice- a fost un simplu consilier al preşedintelui Dumei de Stat (deci un consilier parlamentar de rang un pic mai înalt), după ce a cochetat cu ceva partiduleţe naţionaliste din Rusia.

Cu toate acestea, pe toate căile este dat ca sigur- de către mass-media ca fiind ideologul lui Putin. Şi este şi crezut ca atare- doar aşa se zice la televizor, nu?

De ce se întâmplă toate acestea, însă? Motivul este foarte simplu: tensiunea dintre Rusia şi Occident- transformată deja într-un război rece, are nevoie de o poveste ideologică în spate. Altfel nu prea s-ar înţelege de ce acest conflict între "civilizaţii"... Vladimir Putin este un preşedinte ales constituţional, prin vot popular, într-o Rusie în care există pluralism politic, opoziţie politică şi mediatică, există libertate de expresie la fel de controlată ca şi în orice stat occidental. Asemenea oricărui stat occidental,  Rusia este o ţară postcapitalistă, în care statul social se armonizează economia de piaţă. Or asta este cel puţin neinteresant pentru acoperirea propagandistică şi mediatică a unui război pe sfere de influenţă economică şi politică. De asta se ia un naţionalist ortodoxo-neobolşevic, furnizorul unei ideologii foarte compilate şi şubrede intelectual şi se lipeşte mediatic de Vladimir Putin.

Dar să revenim la "lista lui Dughin" din România. În ea o să vedeţi o listă variată de personalităţi academice, lideri de societate civilă, intelectuali şi lideri de opinie mediatici, foarte diferiţi între ei. Unii dintre ei sunt chiar prieteni ai lui Dughin, alţii sunt politicieni locali suficient de demonizaţi local pentru a putea să accentueze dimensiunea de listă neagră.
Iar restul sunt oameni ce trebuiesc prezentaţi ca "dughinişti" pentru că sunt oameni cu valori conservator-creştine, pentru că sunt eurosceptici, pentru că sunt pro-life, pentru că nu sunt suficient de cuminţi în a accepta ciorba ideologică oficială ce ne este servită tuturor cu "voie de la Bruxelles".