ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Curtea Supremă a SUA a decis vineri că Departamentul de Justiție a întrecut măsura punând sub acuzare pentru obstrucționare a unei proceduri oficiale sute de persoane în legătură cu evenimentele de la Capitoliul SUA din 6 ianuarie 2021, o decizie ce i-ar putea forța pe procurori să redeschidă unele dintre aceste cazuri, relatează CNN și news.ro, citate de stiripesurse.ro

În același timp, Înalta Curte a decis că acuzația de obstrucționare poate fi formulată împotriva celor care s-au revoltat, dacă procurorii pot demonstra că aceștia au încercat nu doar să intre cu forța în clădirea Congresului, ci mai degrabă să oprească sosirea certificatelor utilizate pentru numărarea voturilor reprezentative ale statelor și să împiedice astfel certificarea rezultatelor alegerilor prezidențiale.

În acest fel, Curtea Supremă a SUA a ridicat ștacheta legală pentru procurorii care au formulat acuzații de obstrucționare împotriva inculpaților implicați în evenimentele din 6 ianuarie 2021 de la Capitoliu. Hotărârea de vineri poate avea implicații potențiale și pentru dosarul penal federal întocmit împotriva lui Donald Trump pentru încercarea de a anula pierderea alegerilor în 2020, notează Reuters.

Judecătorii au decis, cu majoritate de 6 la 3, să anuleze decizia unei instanțe inferioare care admisese o acuzație de obstrucționare a unei proceduri oficiale - și anume certificarea de către Congres a victoriei președintelui Joe Biden în fața lui Trump, pe care participanții la revoltă au încercat să o împiedice - împotriva inculpatului Joseph Fischer, un fost agent de poliție. Justiția a ordonat instanței inferioare să reexamineze chestiunea.

Decizia Înaltei Curți înseamnă că este probabil ca procurorul special Jack Smith să încerce să formuleze pe aceleași baze și acuzația împotriva fostului președinte Donald Trump.

Fostul polițist Joseph Fischer contestase acuzația de obstrucționare, pe care procurorii federali au adus-o împotriva sa și a sute de alte persoane - inclusiv împotriva lui Trump - în cazuri legate de evenimentele din 6 ianuarie.

CÂTE PERSOANE AR PUTEA FI REJUDECATE

Procurorii federali estimează că circa 250 dintre cele aproximativ 1.400 de persoane acuzate pentru atacul de la Capitoliu al susținătorilor lui Trump ar putea fi afectate de această hotărâre de vineri a Curții Supreme. Conform datelor Departamentului de Justiție, aproximativ 50 dintre inculpații de la 6 ianuarie au fost condamnați pentru obstrucționarea justiției, fără să fi comis alte infracțiuni. Dintre aceștia, aproximativ jumătate ispășesc în prezent o pedeapsă cu închisoarea - reprezentând mai puțin de 2% din toate cazurile inculpate.

Acuzația de obstrucționare atrage după sine o pedeapsă de până la 20 de ani de închisoare în caz de condamnare, deși inculpații de la 6 ianuarie condamnați pentru obstrucționare au primit pedepse mult mai mici.

Problema juridică în acest caz a implicat modul în care două părți ale legii privind obstrucționarea se potrivesc. Prima dispoziție interzice obstrucționarea unei proceduri oficiale prin distrugerea "unei înregistrări, a unui document sau a altui obiect". A doua parte prevede că este o infracțiune "obstrucționarea în alt mod" a unei proceduri oficiale. Departamentul de Justiție a susținut că Congresul a inclus cea de-a doua dispoziție tocmai pentru a da legii privind obstrucționarea un domeniu larg de aplicare.

Curtea Supremă a audiat argumentele în acest caz în aprilie.