ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Odată cu încălzirea vremii, constructorii au reluat lucrările la Catedrala Mântuirii Neamului, iar, în prezent, pe șantier se află aproximativ 150 de muncitori, potrivit declarațiilor oferite ziarului Lumina de dirigintele de șantier, inginerul Dan Dumitrescu. Acum se lucrează intens la coloanele, arcadele, boltele şi arcele pridvorului catedralei. De asemenea, se poate vedea parterul lăcaşului, care are o înălţime de 9 metri de la cota 0.
După mai bine de două săptămâni de intemperii şi vreme nefavorabilă lucrului pe un şantier, lunea aceasta ne-am reluat activitatea la capacitate maximă, cu echipele de care dispunem. Firma constructoare are pe şantier, la fiecare moment de lucru, aproximativ 120 de oameni; împreună cu inginerii din echipa tehnică, numărul de lucrători se apropie de 150 de oameni. Numărul va creşte pe măsura atacării fronturilor de lucru disponibile. După cum vedeţi, se montează armătură flexibilă şi rigidă în conformitate cu prevederile proiectului şi urmând  dispoziţiile de şantier şi ale normelor în vigoare.

Armătura flexibilă se montează prin eclisare de mustăţile de la nivelul inferior, deci de sub cota 0. Este prinsă de armătura rigidă, acolo unde este cazul, prin intermediul unor agrafe speciale prevăzute de proiectant, care la rândul lor se sudează şi se solidarizează cu armătura rigidă. După cum vedeţi, la suprastructura edificiului avem  stâlpi, diafragme, arce boltite, grinzi, planşee, la fel ca la orice structură din beton armat.

Particularitatea este că, din calculul făcut, din cauza volumelor mari şi a specificului acestei construcţii care are la interior o sală imensă care trebuie susţinută prin această structură de rezistenţă, a fost nevoie de introducerea armăturii rigide la aproape toate elementele, care în unele locuri sunt depărtate în grupuri şi pe înălţimi şi deschideri foarte mari.

Armătura flexibilă compusă din bare striate de oţel (BST 500) şi armătura rigidă care are aspectul unor panouri de oţel fac legătura cu elementele de rezistenţă ale subsolului, potrivit dirigintelui de șantier, care a mai adăugat că întreaga structură de rezistenţă a catedralei va fi, la final, un tot unitar care se va desfăşura de la nivelul subsolurilor până la acoperişul turlei principale.

Donațiile se pot face fie prin sms, la numărul scurt 857 (2 euro), fie prin transfer bancar.