ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Lumea Justiției acuză o adevărată vânare a firmelor românești realizată în baza Protocolului de colaborare dintre SRI, Parchetul General și Înalta Curte de Casație și Justiție. Sub pretextul luptei împotriva evaziunii fiscale (declarată vulnerabilitate la siguranța națională prin Hotărârea CSAT nr. 69/2010, prin eludarea rolului Parlamentului), distrugerea firmelor ar fi devenit o "joacă de copil”, odată cu penetrarea ANAF de către ofițeri SRI, susține www.luju.ro.
 
Lupta ar fi fost inițiată la nivelul SRI – PICCJ - Ministerul Finanțelor (ANAF) și exacerbată mai ales la nivelul Parchetelor din Capitală, unde își au sediul social cele mai importante firme românești, care au fost vânate pentru a fi distruse prin blocări de conturi, inculparea administratorilor sau asociaților și multe alte metode. 
 
Dintre acestea, ca urmare a penetrării masive a ANAF de către ofiteri SRI și a modificării legilor în regimul Traian Băsescu astfel încât procesul verbal de constatare al inspectorilor ANAF să devină mijloc de probă, pe baza acestora se rețineau pretinse evaziuni fiscale sau rambursări ilegale de TVA. În lipsa oricărei expertize, procurorii de la parchete de tribunale și curți de apel își „croșetau” acuzațiile exclusiv pe raportul celor de la ANAF si procedau la sechestre de conturi, inculpări, multe urmate de propuneri de arestare preventivă, susține publicația citată. Urmau perioade de câțiva ani, în care procurorii nu mai făceau nimic în dosare, însă firmele cu conturile blocate și administratorii și acționarii sub măsuri preventive, intrau în faliment. 
 
În timpul acestor anchete, numeroși oameni de afaceri vanați cu dosare penale au acuzat presiuni de preluare ostilă a afacerilor lor de către concurența din piață, in special firme străine. Numai Parchetul de pe lângă Tribunalul București s-ar fi „evidențiat” cu bunuri indisponibilizate în cuantum de 33.000.000 euro, scrie www.luju.ro. Articolul integral poate fi citit AICI