ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


După mesajul anual către națiune, prezentat miercuri în parlament, în care a subliniat că Belarus este "o insulă de stabilitate și ordine", președintele Aleksandr Lukașenko a declarat că toți evreii din Belarus ar trebui plasați "sub control", criticându-l în termeni duri pe Iuri Ziser, proprietarul unuia dintre cei importanți furnizori de servicii de internet din această țară, scrie Agerpres.

Adresându-i-se lui Semion Șapiro, președintele Comitetului executiv regional Minsk, etnic evreu, Lukașenko a adus critici severe la adresa lui Ziser, proprietarul site-ului TUT.by: "Am fost informat că acest Ziser nu se poartă decent. Cât timp se mai poate lucra așa? V-am rugat încă de acum un an ca toți evreii din Belarus să fie plasați sub control! Nu putem în niciun fel normaliza un om?"

Într-o declarație telefonică pentru postul Radio Svoboda, Iuri Ziser și-a exprimat surprinderea în legătură cu acest atac la adresa etniei sale. "Am fost surprins. Nu îmi pot imagina cum poți 'să controlezi' toți evreii. La urma urmei, ei nu reprezintă o organizație. În genere, cum poți controla o etnie? Sunt zeci de mii de evrei în Belarus", a afirmat el. "Noi, desigur, ascultăm punctele de vedere ale acestor persoane. Dar luăm deciziile în mod independent, pe baza politicii noastre editoriale", a mai spus Ziser, care a făcut această declarație din Amsterdam, unde se află într-o călătorie de afaceri.

Lukașenko a mai făcut declarații antisemite și în trecut. În 2007, președintele belarus a făcut obiectul unor critici din partea Israelului după ce numise orașul Bobruisk (estul Belarus) drept "o cocină" și a spus că această stare de degradare a orașului poate fi explicată prin faptul că acolo trăiesc mulți evrei.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews