ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Cauzele de mediu mobilizează tot mai mult locuitorii comunelor din Vestul țării. Aproximativ 300 de locuitori ai comunei Săcălaz, aflată la o distanță de 11 kilometri de Timișoara, au participat la o adunare de informare și de pregătire a referendumului care va avea loc săptămâna viitoare.

[p] LIBRARIE.NET - Cărţile pe care le cauţi

Au fost proiectate filme legate de rezistența de la Pungești, dar și despre efectele nocive asupra mediului și sănătății, cu exemple ale unor comunități din SUA unde se exploatează gaze de șist. Terenurile din comuna Săcălaz este inclusă în concesiunea EX10 Parța, concesionată către ADX Energy Panonia, care a angajat firma lui Ovidiu Tender, Prospecțiuni SA, pentru cercetări.

Bianka Amandi Budai, președinta Asociației Pro Mediu Timiș , organizatoare a adunării, a declarat pentru România Curată:
"Au venit localnici de toate vârstele. S-au strâns 300 de oameni în Căminul Comunal. I-am avut invitați pe domnul inginer Mircea Goloșie și pe domnul inginer Alexandru Herlea, care ne-au povestit puțin și despre radioactivitate și ce efect are asupra apei potabile în primul rând, care este contaminată de această metodă de extracție a gazelor. A venit și inginerul agronom Dimitrie Muscă de la Curtici, interesat și el de subiect. A venit inclusiv primarul Săcălazului care a îndemnat oamenii să meargă la vot duminica viitoare, pentru că este o decizie importantă de luat și i-a îndemnat să voteze NU, adică împotriva fracturării. Duminica viitoare ne așteptăm la cât mai mulți votanți. E pentru sănătatea lor. Sperăm să vină majoritatea. Acest referendum poate stopa accesul firmei Prospecțiuni SA pe terenurile oamenilor".

Duminica viitoare, cei 6.800 de locuitori ai Săcălazului și ai satelor aparținătoare vor putea hotărî dacă vor sau nu să vadă în viitor pe ogoarele lor răsărind sonde care extrag gazul metan prin metoda fracturării hidraulice. Deși, oficial, Prospecțiuni SA a declarat că face prospecțiuni doar pentru resurse de hidrocarburi convenționale, coordonatoarea Asociației Pro Mediu Timiș a afirmat că ar fi, de fapt, un șiretlic, exemplificând prin precedentul petrecut la Pungești:
"Prin prospecțiuni ei fac o hartă a tuturor hidrocarburilor ce se află în pământ, inclusiv a gazelor de șist. Dacă se găsesc gaze de șist. Perioada prospecțiunilor e singura perioadă când oamenii se pot împotrivi, pentru că resursele naturale sunt ale statului și statul poate expropria oamenii de terenurile lor. Dacă se vor găsi gaze de șist pe teritoriul Săcălazului, oamenii vor fi în primul rând expropriați și în al doilea rând vor trebui să sufere consecințele fracturării hidraulice. Deci dacă ei fac hărțile acestea, ei au dreptul de a cere prioritar exploatarea lor, așa cum a făcut și Chevron-ul. Acum trei ani au declarat că ei nu caută gaze de șist în perimetrul Bârlad și după 2 ani s-a văzut ce s-a întâmplat și, chiar dacă acum au anunțat că se retrag, ei au contractul de concesiune pe 45 de ani, care e cea mai lungă perioadă din toată Europa. În 45 de ani multe se pot întâmpla. Mai ales că în vest experții au confirmat că există resurse de gaze de șist și noi credem că asta caută de fapt".

***

"Noi luăm în serios ce a spus președintele"


"Înainte de a fi ales, domnul președinte Iohannis a pus pe Facebook o postare în care a afirmat ce va face el în privința gazelor de șist și a zis că va acționa în așa fel că nici o comunitate nu se va mai trezi ca Pungeștiul, peste noapte, fără consultarea oamenilor, cu un asemenea proiect. Noi luăm în serios ce a spus președintele, chiar dacă a fost într-un mesaj pe Facebook, pentru că până la urmă Facebook-ul e cel care l-a ales președinte", spune Bianka Budai, Asociația Pro Mediu Timiș, întrebată despre ce urmări se așteaptă dacă rezultatul referendumului va fi unul împotriva fracturării hidraulice.