ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


România a primit scrisoarea în care Vladimir Jirinovski, vicepreședintele Dumei de Stat a Rusiei, a sugerat ca România, Ungaria și Polonia să împartă teritoriul din vestul Ucrainei, dar "această propunere absurdă nu necesită niciun comentariu", a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al Ministerului român de Externe, Brândușa Predescu.

O apreciere asemănătoare a fost formulată și de diplomațiile de la Varșovia și Budapesta.

"O scrisoare cu o astfel de propunere a fost primită de ambasada Poloniei la Moscova", a declarat tot pentru AFP purtătorul de cuvânt al MAE polonez, Marcin Wojciechowski. "'O considerăm o mare absurditate", a precizat el.

La rândul său, șeful serviciului de presă al MAE ungar, Gabor Kaleta, a declarat agenției MTI că Jirinovski nu este un reprezentant al guvernului rus, în consecință Ungaria nu va răspunde oficial propunerii sale absurde. O astfel de propunere ar pune la îndoială integritatea teritorială a Ucrainei, față de care Ungaria și-a manifestat în mod repetat sprijinul, a indicat oficialul maghiar.

Președintele Partidului Liberal-Democrat din Rusia a propus în scrisoarea expediată celor trei țări ca acestea să-și împartă între ele partea de vest a Ucrainei. Concret, liderul naționalist rus a sugerat organizarea unui referendum în urma căruia cinci regiuni din vestul Ucrainei, cu populație majoritar favorabilă Poloniei, și anume Volyn, Lviv, Ivano-Frankivsk, Ternopil și Rivne, să fie alipite Poloniei, în timp ce Transcarpatia ar urma să ajungă în componența Ungariei și regiunea Cernăuți să revină României.