ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


Peste 1,5 milioane de oameni au mărșăluit duminică la Paris, într-o manifestație-gigant de solidaritate după atacul comis miercuri la sediul ziarului francez Charlie Hebdo, in care au murit 12 oameni și după cel de la magazinul evreiesc, soldat cu patru morți. Lideri din peste 50 de state au luat parte la această manifestație de amploare in care sloganul omniprezent a fost "Charlie, Charlie, freedom of speech!”, scrie ziarul Washington Post, care consideră că prezența unora dintre exponenții politici la acest marș a fost o ipocrizie, în condițiile în care, în țările lor, fac tot ce pot pentru a ingrădi libertatea presei.

Livrare gratuita in 24 de ore! Orice produs

Washington Post preia declarația Organizaţiei Reporteri fără Frontiere, care a criticat prezenţa la marșul de la Paris a unor şefi de stat din ţări ce încalcă dreptul la libera exprimare, drept pentru care pledau jurnaliştii de la Charlie Hebdo. "În numele cui vin să defileze la Paris? În amintirea unei reviste care a apărat mereu cea mai înaltă concepţie a libertăţii de exprimare?", se întreabă cei de la Reporteri fără Frontiere.

Organizația îi vizează in principal pe ministrul egiptean de Externe Sameh Shoukry, premierul turc Ahmet Davutoglu, șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, ministrul algerian de Externe, Ramtane Lamamra, ministrul de Externe al Emiratelor Arabe Unite, Sheik Abdullah bin Zayed al-Nahyan și președintele Gabonului, Ali Bongo.

Toți au reprezentat la Paris ţări aflate la coada clasamentului privind libertatea presei, întocmit de Reporteri fără Frontiere. În clasamentul celor 180 de state realizat de organizație, Egiptul se află pe locul 159, Turcia pe 154, Rusia pe 148, Algeria pe 121, Emiratele Arabe Unite pe 118 iar Gabonul pe 98.
Exemplul cel mai bun este Egiptul, care numai in 2014 a condamnat trei jurnaliști de la Al Jazeera la 10 ani de închisoare pentru acuzații de terorism, iar Turcia deține recordul la numărul de ziariști încarcerați in perioada 2012-2014.

Contestate au fost prezența premierului ungar Viktor Orban, care recent a decis taxarea Internetu.lui în Ungaria, provocând ample proteste, dar și a ministrului israelian al Economiei,  Naftali Bennett, care declara cu nonșalanță:”Am ucis mulți arabi în viața mea și nu e nicio problemă cu asta!”

Poate că participarea acestor lideri ai lumii la marșul de la Paris ar trebui să le aducă tututor aminte un lucru important: că libertatea de exprimare este foarte ușor de susținut când ea este un concept vag, scrie Washington Post. Și, așa cum scria Teju Cole în New Yorker săptămâna trecută, criticile ar trebui să vizeze și Statele Unite. Care, deși după atacul de la Charlie Hebdo își manifestau sprijinul pentru libera exprimare, l-au băgat după gratii, in 2013, pentru 35 de ani, pe militarul Chelsea (Bradley) Manning, acuzat că a furnizat documente guvernamentale clasificate site-ului WikiLeaks, adaugă cotidianul american.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews