ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O aeronavă MiG 21 LanceR din cadrul Bazei 86 Aeriană Fetești s-a prăbușit sâmbătă, 7 iulie, în jurul orei 13.30, la aproximativ 10 km nord de locația bazei aeriene. Locotenent-comandorul Florin Rotaru, pilotul aeronavei, și-a pierdut viața în incident. Ofițerul avea 36 de ani și îndeplinea funcția de pilot-șef în cadrul Escadrilei 861 Aviație Luptă, Baza 86 Aeriană Fetești, informează MApN. 

Avionul de vânătoare s-a prăbușit după un zbor executat în cadrul unui miting aerian organizat pe aerodromul militar Borcea. Conducerea Bazei 86 Aeriană Fetești a pus în aplicare de urgență planul de intervenție în astfel de situații, publicul prezent la manifestare fiind evacuat din zonă. La miting participau câteva mii de persoane. 

Deocamdată nu sunt cunoscute cauzele accidentului aviatic. O comisie numită la nivelul Statului Major al Forțelor Aeriene s-a deplasat de urgență la locul prăbușirii pentru investigarea evenimentului. Procurorii militari de la Parchetul Tribunalul Militar București s-au autosesizat și au deschis un dosar penal în urmă prăbușirii avionului. Acesta este cel de-al 24-lea aparat de tip MIG prăbușit în România după 1990.

În 1993, Armata României semna un acord de 500 de milioane de dolari cu firma israeliană Elbit Systems pentru modernizarea celor mai bune aeronave de luptă Mig 21 din dotarea Forțelor Aeriene. 110 avioane au fost  modenizate pe segmentele sistemelor de control, navigație și avionică la Aerostar Bacău în urma acordului. Aparatele au fost rebotezate MIG 21 LanceR și au intrat în dotare din 1996.