ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Organizația Salvați Copiii România își exprimă îngrijorarea, într-un comunicat oficia,l cu privire la amânarea rectificării bugetului de stat, cu consecințe grave asupra  a sute de nou-nascuți prematuri.Guvernul pune în pericol viețile acestor copii prin reducerile drastice ale bugetelor anuale cât și prin întârzierea rectificării bugetare pentru anul 2014, care blochează astfel finanțarea corespunzătoare.

Asociaţia a trimis un raport în care se precizează care sunt dificultățile cu care se confruntă câteva dintre maternitățile în care Organizația Salvați Copiii a donat de-a lungul ultimilor trei ani echipamente moderne necesare îngrijirii nou-născuților, relatează Realitatea.net

Astfel, una dintre maternitățile cele mai afectate este Cantacuzino, București, unde banii din Programul național de sănătate a mamei și copilului au fost deja cheltuiți. Bugetul spitalului a fost redus drastic de la 350.000 lei în 2012 la 72,000 lei in 2014.

Maternitatea Filantropia din București a cerut un buget de 500,000 lei pentru 2014 dar li s a acordat o suma de 7 ori mai mica, ce nu poate acoperi nevoile spitalului.Fondurile au fost deja terminate iar cadrele medicale fac eforturi supraomenești pentru a menține maternitatea pe linia de plutire.

”Abia supraviețuim, nu am cumpărat decât tubulatură și sulfactant. Numărul de prematuri pe care îi îngrijim este mai mare față de anii trecuți. Nu mai avem nici măcar catetere și nu putem asigura service-ul echipamentelor și nici piesele de schimb. Reparația incubatoarelor din 2009 este foarte costisitoare, iar în starea de acum nu mai pot fi folosite", declară  Dr. Mihaela Demetrian.

Nici în țară situația nu se arată mai bună. Spitalul Judetean Cluj nu-și mai poate permite să achiziționeze sulfactant, necesar în tratamentul detresei respiratorii și vital pentru supraviețuirea bebelușilor prematuri în timp ce spitatlul judetean de urgenta din SIbiu nu isi poate acoperi nici macar un sfert din cheltuieli cu bugetul alocat. Situația cea mai greu de crezut se înregistrează la Spitalul Județean Piatra-Neamț unde Secția de terapie intensivă neonatală a fost lipsita de orice ajutor financiar încă de la începutul anului 2014.Deși a fost alocată o sumă derizorie (25.000 lei), nici măcar aceasta nu a ajuns la spital pentru a-i îngriji pe nou-născuți.

"Nu am mai primit nimic și este greu să supraviețuim fără buget. [...] Aș propune ca terapia intensivă neonatală să fie măcar un apendice al terapiei intensive de adulți, să nu mai fim lasați pe dinafară", a spus Dr. Sorana Iftimia

România este, în continuare, pe primul loc în Uniunea Europeană în privința mortalității infantile, cu o rată mai mult decât dublă (9‰) față de media de 4‰.