ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Senatorul Mihai Răzvan-Ungureanu, președinte Forței Civice, solicită, în numele partidului, factorilor responsabili pe partea de politică externă de la București să declare ferm că nu vor recunoaște referendumul din Crimeea.

"Evenimentele din Ucraina se derulează într-o succesiune extrem de dinamică și se îndreaptă într-o direcție care constituie o sursă de reală îngrijorare. (...) Vrem ca România să aibă o pronunțare clară în acest dosar, pentru că de rezolvarea pe care și-o va găsi criza din Ucraina depind atât șansele Moldovei de integrare în Uniunea Europeană, cât și ordinea de drept în regiunea europeană extinsă. Singura atitudine corectă este una de respingere fermă a secesiunii de orice fel, în toate regiunile, nu doar în Crimeea", afirmă președintele FC într-un comunicat remis Agerpres.

Ungureanu avertizează că o posibilă rupere a Ucrainei creează un precedent periculos pentru ordinea de drept internațional.

"Nu avem voie să girăm un demers revizionist care încalcă principiile pe care sunt fundamentate normele internaționale. Cer factorilor responsabili de politica noastră externă să declare răspicat evidența recunoscută deja de principalii noștri parteneri europeni: referendumul din Crimeea este unul ilegal, iar consecințele sale nu vor fi recunoscute de statul român", susține președintele PFC.

Mihai Răzvan-Ungureanu apreciază, totodată, că România este un stat puternic, care are potențialul de a-și pune amprenta asupra evoluțiilor din vecinătatea Uniunii Europene.

"Ce ne lipsește este o clasă politică cu pregătire, viziune și cultura consecințelor. Cei care formulează politica externă trebuie să învețe că doar prin consecvență și respectarea cu intransigență a normelor și valorilor pe care ni le-am asumat ca națiune putem să ne facem ascultați în mediul internațional. În lipsa acestei conduite, România riscă să devină un stat pasiv care nu știe să-și apere interesele strategice și ajunge să importe fără drept de apel regulile formulate de alții, indiferent de gradul acestora de legitimitate", conchide președintele FC.